Antena Meniu Search
x

Autoritățile din Iași reintroduc o parte din regulile stării de urgență, din cauza numărului în creștere de infectări cu noul coronavirus

Iaşiul intră în stare de urgenţă! Oamenii pot ieşi din case fără declaraţie pe propria răspundere dar, în rest, toate regulile din starea de urgenţă se aplică din nou: nu mai au voie buluc în pieţe şi în autobuz, iar masca e obligatorie chiar şi în aer liber în zonele aglomerate. Sunt măsuri de prevenţie, spun autorităţile, care speră că aşa vor reuşi să ţină în frâu răspândirea epidemiei.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.07.2020, 21:57

Vezi și
  • Locuitorii din Iași au voie să intre într-un număr redus în piețe și în mijloacele de transport în comun.
  • Autoritățile speră să evite astfel o intrare a întregului municipiu în carantină.

Ca în starea de urgenţă, ieşenii s-au trezit că nu mai au voie în autobuze sau tramvaie decât pe locurile de pe scaune. Chiar şi-aşa, oamenii au ignorat afişele, au intrat buluc în autobuz. Aproape lipiţi unii de ceilalţi, sfidători în faţa pericolului, oamenii au preferat să se certe cu şoferul. 

Nu este singura regulă din starea de urgenţă la care s-a revenit în Iaşi. 

Se ia din nou temperatura oamenilor la intrarea în piață și, de asemenea, este limitat şi numărul de persoane care au voie simultan în piaţă la 100. 

Reguli noi sunt şi pentru comercianţi. 

În Iaşi, se reia şi dezinfectarea străzilor pe timp de noapte. Iar ca vârstnicii să nu mai iasă atât de mult din casă, vor primi ajutoare. 

În Iaşi, sunt confirmate 1.220 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 16 doar în ultimele 24 de ore. Iar Spitalul de Boli Infecţioase, care preia pacienţii Covid, rămâne fără paturi. Mai sunt doar două locuri la Terapie Intensivă şi șase pentru pacienţii ne-critici. Şi spitalul suport covid din municipiu se umple rapid. 

Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase: Iașiul, în momentul de faţă, nu are un număr de locuri libere confortabil. Deci numărul de îmbolnăviri sau al celor care sunt purtători este în creștere. 

Este sezon estival, e vacanță şi, de multe ori, s-au uitat aceste măsuri sau au fost luate în derizoriu sau, mai grav, în derâdere. 

Aşa a ajuns Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă să impună revenirea la regulile din timpul stării de urgenţă. 

Mihai Chirica, primar Iaşi: Acele măsuri de distanțare și purtarea măștilor și distanța în piețe din starea de urgență le-am reluat de astăzi. Poliţia Locală a fost invitată să încerce să fie un pic mai activă, inclusiv în zonele de cluburi, distracţie.

Singura diferenţă faţă de starea de urgenţă este că oamenii pot ieşi din case fără declaraţie pe propria răspundere la ei. Cei care nu respectă noile reguli riscă să fie amendaţi de Poliţia Locală. 

Mihai Chirica, primar Iași: Am mers pe aceleaşi măsuri din starea de urgenţă pentru că de fapt ne aflăm într-o situaţie mai grea decât în starea de urgenţă în ultima perioadă, vrem să fim cât se poate de preventivi, poate reuşim să începem şcoala în septembrie şi în octombrie anul universitar. Nu încercăm să stricăm viața nimănui. Nu vreau să ajungem la carantinare, pentru că o carantinare a municipiului Iaşi, care e miezul Moldovei, ar fi extraordinar de dificilă pentru toată regiunea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Autoritățile din Iași reintroduc o parte din regulile stării de urgență, din cauza numărului în creștere de infectări cu noul coronavirus