Antena Meniu Search
x

Reparații la înălțime la Biserica Reformată din centrul oraşului Dej

Unul dintre cele mai înalte lăcaşuri de cult din România se reabilitează din acest an. Biserica Reformată din centrul oraşului Dej este un monument istoric impunator, văzut de la kilometri distanţă, iar repararea acoperişului este o adevărată provocare. Meşterii lucrează pe schele înguste la mare înălţime, uneori doar suspendaţi cu frânghii. Echipa Observator a ajuns acolo unde chiar şi pe cei mai curajoşi alpinişti i-ar încerca emoţia. La 71 de metri deasupra oraşului, unde peisajul îţi taie răsuflarea.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 03.08.2020, 00:51

Vezi și

Atunci când faci ceea ce îţi place, nu prea mai ţii cont de nimic. Nici de temperaturile ridicate, iar în acest caz, nici de înălţimea ameţitoare la care munceşti. Este principiul după care se ghidează cei aproape 20 de muncitori temerari care lucrează la reabilitarea monumentului istoric construit la începutul anilor 1400.

Ajuns la 20 de metri înălţime, încă ai zidurile bisericii pe lateralul schelei, lucru care te face să te simţi încă în siguranţă.

Atenţia îţi e captată de migala cu care cei de aici lucrează la recondiţionarea ornamentelor de pe zidurile exterioare.

Aici se vede şi dimensiunea reală a ceasului de la baza turnului, care de pe pământ pare foarte mic.

Ne continuăm drumul spre vârful bisericii. Brazii par tot mai departe şi maşinile tot mai mici.

Ca să ajungi aici e nevoie nu doar de condiţie fizică, ci şi de curaj. Curajul si entuziasmul te parasesc dacă faci greşeala să priveşti în jos.

Dar, când afli ca poti numara pe degetele de la maini oamenii care au atins varful bisericii intră în funcţiune ambiţia.

Chiar aici, în varful turnului se află o sferă ornamentală uriaşă, în care a fost gasită o capsulă a timpului care conţinea ziare, monede şi documente vechi de acum 50 de ani. Anul viitor, odată cu terminarea lucrărilor, capsula va fi pusă înapoi şi în ea vor fi adăugate documente. Printre ele şi fotografii cu vizita noastră până în vârful turnului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Reparații la înălțime la Biserica Reformată din centrul oraşului Dej