Antena Meniu Search
x

Reuters | Criza COVID din România, prin ochii celor care numără morţii: pompele funebre sunt copleşite. "Au îngropat 4 rude în 2 săptămâni"

Pe măsură ce harta României se colorează în negru, copleşită de numărul deceselor provocate de COVID-19, proprietarul unei firme de pompe funebre se luptă cu numărul uriaş de cereri pentru sicrie. Sebastian Cocos a povestit, pentru Reuters, cum arată situaţia epidemică din perspectiva celui care se ocupă de înmormântări.

de Ioana Petcu

la 20.10.2021, 17:49

În toiul crizei COVID, proprietarul unei firme de pompe funebre din România se luptă cu numărul uriaş de cereri pentru sicrie
În toiul crizei COVID, proprietarul unei firme de pompe funebre din România se luptă cu numărul uriaş de cereri pentru sicrie - Facebook Sebastian Cocos / Profimedia

Moartea este o etapă a vieţii care provoacă multă durere familiei şi celor rămaşi în urmă, dar care pentru alţii reprezintă o afacere mai mult sau mai puţin profitabilă. Este şi cazul lui Sebastian Cocos, un român din Ploieşti care deţine o firmă de servicii funerare. Contactat de jurnaliştii Reuters, acesta a povestit că numărul de decese din ultima perioadă îl copleşeşte. Nu mai poate ţine pasul cu ritmul comenzilor pentru sicrie. "Am văzut familii care au îngropat patru rude în două săptămâni, iar asta nu e deloc uşor", povesteşte el.

Proprietarul firmei de pompe funebre, îndemn pentru vaccinare: "Altfel vor ajunge pe mâinile noastre"

Proprietar al unei firme de pompe funebre din Ploieşti, Sebastian Cocos este şi preşedintele unei asociaţii naționale de servicii funerare. Având în vedere că luna aceasta virusul SARS-CoV-2 a ucis, în medie, câte un român la fiecare cinci minute, iar rata de vaccinare din ţară rămâne extrem de scăzută, bărbatul spune că a înregistrat o activitate chiar şi cu 50% mai mare în cadrul propriei afaceri, cât şi la nivelul întregii industrii de servicii funerare. A adresat şi un mesaj tuturor celor care refuză vaccinul anti-COVID, fără motive temeinice: "Nu există termen de comparaţie pentru ... ceea ce se întâmplă acum. (...) Le recomand tuturor să se vaccineze, altfel vor ajunge pe mâinile noastre."

Situaţia COVID-19 în România: "catastrofală, de neimaginat"

Pe acelaşi subiect

La nivelul Uniunii Europene, 74% din populația adultă a fost vaccinată cu schema completă. În România, însă, rata de vaccinare este de doar 36%, a doua cea mai mică din blocul comunitar, după vecinii bulgari. În rândul vârstnicilor de peste 80 de ani, rata este chiar mai mică, de doar 20%. Potrivit Reuters, aceste cifre reflectă o lungă istorie a neîncrederii, cultivată de-a lungul vremii de relaţiile tensionate cu instituţiile statului român. Un alt factor invocat e reprezentat de infrastructura slab dezvoltată în mediul rural, iar peste toate se suprapune lipsa educaţiei sanitare.

"Cum oamenii au refuzat să răspundă îndemnurilor la vaccin, acest al patrulea val a fost previzibil", spune Andi Nodit, manager la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. Managerul Unităţii de Primiri Urgenţe, Amalia Hangiu, a descris situația drept fiind "catastrofală, de neimaginat".

Bilanţ COVID-19. Starea de urgenţă, un scenariu posibil

Pe 20 octombrie 2021, în România au fost raportate alte 17.158 de cazuri noi de coronavirus şi 423 de decese (înregistrate într-un interval de 24 de ore). Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat clar că se pregătesc restricţii. Având în vedere că șeful statului a vorbit despre introducerea unor măsuri rapide, o variantă luată în calcul este și starea de urgenţă. Sedința este programată pentru ora 17:30.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Reuters | Criza COVID din România, prin ochii celor care numără morţii: pompele funebre sunt copleşite. "Au îngropat 4 rude în 2 săptămâni"