Antena Meniu Search
x

Reprezentanţii din industria cărnii promit o ieftinire cu 15%

Reprezentanţii din industria cărnii promit o ieftinire cu 15 la sută pentru un kilogram de carne. Există însă o condiţie pentru asta. TVA-ul să scadă la cinci la sută.

Vezi și

 Asta cer într-o voce producătorii. O astfel de măsură fiscală ar reduce substanţial evaziunea fiscală. Piaţa neagră a atins cote alarmante. Evazioniştii vând produse nesigure care pun în pericol siguranţa alimentară.

Mai exact, 5 lei şi 20 de bani din preţul pe care îl plătim pentru un kilogram de carne ajunge la bugetul statului. Doar atunci când comerciantul vinde fiscalizat. Dacă nu, aceşti bani se duc în buzunarele evazioniştilor. Piaţa neagră în industria cărnii a atins cote îngrijorătoare. Aproape jumătate din carnea consumată în România este comercializată pe piaţa neagră.

Carne scumpă şi nesigură. Asta ajunge în pe farfuriile românilor. Taxele mari încurajează evazionişţii. Reprezentanţii din industria cărnii cer într-o voce reducerea TVA-ului la carne de la 24 la 5 la sută.

În prezent, România are cel mai mare TVA la alimente din Europa. Nemţii plătesc doar cinci procente, iar Marea Britanie TVA-ul la alimente este zero. Industria este sufocată de taxe.

Dacă taxa s-ar reduce la cinci procente, carnea s-ar iefini, promit comercianţii. Un kilogram de pulpă de porc costă azi 21 de lei. După implementarea acestei măsuri fiscale, kilogramul ar fi cu trei lei mai ieftin.

Cu un TVA mai mic ar creşte şi încasările la bugetul de stat. Autorităţile, însă, sunt rezervate în a face promisiuni. La produsele de panificaţie plătim TVA de 9 la sută din luna septembrie. Iar efectele după jumătate de an sunt vizibile. Producţia fiscalizată a crescut cu 25 la sută.

Atât ar putea costa carnea dacă TVA-ul s-ar reduce de la 24 la 5 % aşa cum se practică în cele mai multe ţări din spaţiul european. Reprezentanţii industriei cer într-o voce diminuarea taxei pe valoarea adăugată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Reprezentanţii din industria cărnii promit o ieftinire cu 15%