Antena Meniu Search
x

Video Restricții ca în starea de urgență, în România, după un nou record de infectări cu coronavirus

Sunt ultimele zile de libertate înaintea unei a doua carantine. De luni, ne întoarcem la o parte din restricţiile valabile în perioada stării de urgenţă, din primăvară. Noaptea nu mai putem ieşi din casă fără declaraţie pe proprie răspundere. În plus, magazinele se închid mult mai devreme, iar elevii din toată ţara vor învăţa de acasă. Masca este obligatorie peste tot pe stradă. Măsurile vin în acelaşi timp cu un nou record: România a sărit de 10 mii de cazuri pe zi.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 06.11.2020, 20:47

Vezi și
  • Dacă nu purtăm măști de protecție, la început de 2021 putem ajunge la 85.000 de cazuri pe zi - predicție
  • Restricţiile sunt valabile 30 de zile, până pe 9 decembrie

Între orele 23 şi 5 nimeni nu are program de voie. Nu se mai iese din casă fără un motiv întemeiat. Guvernul nu ne-a lăsat foarte multe opţiuni. Putem să numărăm pe degetele de la o mână situaţiile în care avem voie să ieşim pe stradă noaptea.

Raed Arafat: Excepțile includ deplasarile in interes profesional, pentru asistenta medicala ce nu poate fi amanata, pentru procurare de medicamente, pentru ingrijire sau insotire copil, persoane varstnice.

Exact ca în timpul stării de urgenţă, pentru fiecare ieşire o să avem nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere. Actul trebuie să aibă numele, data naşterii, adresa de la care plecăm, motivul deplasării, adresa la care trebuie să ajungem, data şi o semnătură.

Reporter: Obisnuiti sa iesiti la cumparaturi seara dupa ora 21?

Locuitor: Da, chiar si mai tarziu.

De luni, nu se mai poate însă. Magazinele închid mai devreme.

Corina Matlinschi, reporter Observator: Supermarketurile, magazinele alimentare nu se inchid, insa vor functiona dupa un program special. Vom putea in continuare sa ne facem cumparaturile insa doar pana la ora 21.

Valentin Stan, reporter Observator: Pietele si targurile care au tarabe in interior se vor inchide. Guvernul spune ca aici pericolul de infectare este foarte mare. Spre exemplu, in piata Obor politistii au facut in ultimele luni sute de controale. Aici, producatorii vor putea sa vanda doar in exterior.

Citește și:

Mulţi au început să si facă provizii pentru cele 30 de zile de carantină.

Se închid și terasele

De luni se inchid si terasele aparute ca o alternativa de vreme rea, cele care au pereti de plastic si incalzitoare

Corina Matlinschi, reporter Observator: Masurile restrictive pentru urmatoarele 30 de zile lasa totusi o portita de relaxare. Mall-urile nu se inchid. Li se va scurta insa programul de functionare pana la ora 21.

În următoarea lună saunt interzise toate petrecerile, inclusiv cele se sărbători, de Sfântul Andrei sau de Sfântul Nicolae.

Toate școlile se închid

În încercarea disperată de a scădea numărul de cazuri, Guvernul trimite toţi copiii de şcoală acasă.

Valentin Stan, reporter Observator: O decizie care va afecta peste 3,5 mil de elevi. Cele mai mari probleme vor fi insa la tara pentru ca dintre cele 250.000 de tablete promise, au fost livrate doar 64.000

Ce se întâmplă cu creşele şi afterschoolurile? Într un moment extrem de important, oficialii se contrazic.

Raed Arafat: Va scadea cel mai probabil utilizarea afterschoolurilor si creselor, dar asta a fost o discutie in cadrul Guvernului. ele sa ramana deschise la acest moment.

Nelu Tătaru: Vor fi inchise si evaluarea făcută de Institutul National pentru Sanatate Publica ne-a artat ca recomandarea e sa inchidem si aflter school si cresele.

Ulterior, întrebat de reporterii Observator, ministrul Sănătăţii a revenit.

Nelu Tătaru: Indicat ar fi sa puneti aceasta intrebare la Ministerul Educatiei.

Tot de luni, masca e obligatorie peste tot. O femeie din Arad are dosar penal după ce a fost depistată la o razie în staţia de autobuz fără mască. Culmea, era bolnavă de coronavirus şi mai avea o zi de izolare.

Citeşte şi: Femeie confirmată cu Covid-19, găsită de jandarmi într-o stație de tramvai fără mască de protecție, în ultima zi de izolare

Restricţiile sunt valabile 30 de zile. Practic de luni 9 noiembrie şi până pe 9 decembrie, adică după alegeri.

Pentru prima dată România a sărit de pragul de 10 mii de infectări pe zi. 123 de români au murit de ieri până astăzi. Sunt peste 1000 de oameni internaţi la terapie intensivă, aproape de capacitatea maximă. Predicţiile specialiştilor americani pentru România sunt de speriat: dacă nu purtăm măşti de protecţie, la începutul anului putem să ajungem la 85 mii de cazuri pe zi. Dacă respectăm regulile vor fi în jur de 17 mii de cazuri pe zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Restricții ca în starea de urgență, în România, după un nou record de infectări cu coronavirus