Piețele rămân deschise. Klaus Iohannis a anunțat unde se aplică restricții: E soluția cea mai înțeleaptă, pentru că e toamnă

De Cornel Preda.
Publicat: 06.11.2020, 17:40.
Actualizat: 06.11.2020, 17:41

Klaus Iohannis a revenit asupra declarațiilor în care a anunțat că dorește închiderea piețelor agroalimentare, pe fondul pandemiei Covid-19, nuanțând restricțiile care vor fi impuse în aceste cazuri.

Klaus Iohannis, vorbește despre închiderea piețelor, în timpul unei vizite efectuate în Maramureș, cu ocazia prezentării planului investițional pe Regiunea de Nord-Vest

Klaus Iohannis, participă la prezentarea planului investițional pe Regiunea de Nord-Vest (Maramureș)

Presidency.ro

Joi, în deschiderea ședinței de Guvern pe care a prezidat-o, Klaus Iohannis a anunțat că „târgurile și piețele trebuie închise”.

Aspru criticată de opoziție și de Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România, decizia a fost îndulcită a doua zi, când președintele Klaus Iohannis a declarat că vor fi închise doar piețele în spații închise, iar cele în spații deschise vor fi supuse controalelor.

Piețele în aer liber rămân deschise deocamdată

Aflat într-o vizită în Maramureș, Klaus Iohannis a fost întrebat de ce a decis închiderea piețelor, în timp ce supermarketurile rămân deschise și dacă nu se teme că cele din urmă vor deveni supraaglomerate, iar agricultorii vor rămâne fără o sursă de venit.

Aseară am vorbit despre măsuri mai degrabă generic, mai ales eu, în deschiderea şedinţei de Guvern. Şi, într-adevăr, am vorbit despre închideri de pieţe şi târguri. Însă, discutând mai în detaliu cu Guvernul aceste chestiuni, am ajuns la concluzia că probabil soluţia cea mai înţeleaptă ar fi să se închidă pieţele care sunt în spaţii închise şi să se lase să funcţioneze, dacă lucrurile nu se agravează, pieţele în spaţii deschise, fiindcă este toamnă.

Sunt mici agricultori care acum vor să vină să îşi vândă produsele, este perioada în care foarte mulţi români îşi fac proviziile pentru iarnă şi atunci pieţele în spaţii deschise, deci pieţele tradiţionale ţărăneşti, vor rămâne deschise.

Sigur, şi aici trebuie respectate cu sfinţenie toate normele. Vor fi, evident, verificări şi, acolo unde vedem că nu se poate, vom lua măsuri mai dure”, a anunțat Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: Mulți din piețe numai producători agricoli nu sunt

Premierul Ludovic Orban a declarat că închiderea pieţelor acoperite în perioada următoare este o măsură care se ia după ce s-a constatat că acesta este un spaţiu în care există o incidenţă mare de transmite a virusului din cauza nerespectării regulilor.

Mai mult, Orban își motivează decizia spunând că mulţi care vând marfă în pieţe „numai producători agricoli nu sunt”.

Pe baza evaluărilor făcute din cercetări, a rezultat că în pieţele închise, spre deosebire de hipermarketuri unde regulile sunt respectate cu stricteţe, în aceste pieţe şi din cauza modului în care se manevrează marfa, a circulaţiei aerului, din cauza faptului că nu se respectă regula purtării măştii şi a regulilor de distanţare, se transmite virusul mai uşor. Am păstrat pieţele deschise.

Mai mult decât atât, primăriile pot să organizeze pieţe volante, pentru a permite desfacerea produselor agricole de către producătorii agricoli. Vreau să menţionez: de către producătorii agricoli, pentru că din păcate o mare parte din cei care desfac marfa în pieţe numai producători agricoli nu sunt. Îşi obţin certificatul de producător, deşi ei nu au muncit pământul în viaţa lor”, a spus Orban.

Asociația Administratorilor de Piețe solicită închiderea doar unde sunt nereguli

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România solicită ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise, iar măsurile de restricţionare a activităţilor să fie luate punctual, acolo unde se constată că administratorii nu respectă măsurile pentru prevenirea şi combaterea COVID - 19.

„Având în vedere prevederile art. 7 din Hotărârea CNSU nr. 52 din 05.11.2020 reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România solicită ca în Hotărârea de Guvern ce urmează a fi adoptată să fie revizuit acest articol întrucât considerăm că este important ca toate pieţele agroalimentare permanente din ţară să rămână deschise. De la începutul pandemiei administratorii de pieţe au avut ca prioritate respectarea şi adoptarea tuturor măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiectiv principal protejarea producătorilor agricoli, a comercianţilor şi a cumpărătorilor. De altfel, ca urmare a adoptării acestor măsuri până în prezent nu s-a înregistrat niciun focar de COVID-19 în pieţele agroalimentare”, se precizează într-un comunicat al Asociaţiei remis Agerpres.

Reprezentanţii organizaţiei subliniază, în context, că nu este normal să se dispună închiderea pieţelor agroalimentare doar pentru că s-a considerat că administratorii Pieţei Obor din Bucureşti nu au urmărit respectarea măsurilor.

Aceştia arată că, în situaţia în care pieţele agroalimentare se vor închide, producătorii agricoli nu vor avea unde să-şi vândă fructele şi legumele şi vor fi nevoiţi să le arunce.

Reprezentanţii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe pledează pentru restricţionarea activităţii acolo unde se constată că nu sunt respectate măsurile pentru prevenirea Covid-19.

Piața Obor, închisă pentru nerespectarea normelor anti-Covid-19

Premierul Ludovic Orban a nominalizat Piaţa Obor printre piețele care se vor închide, ca urmare a aplicării măsurii de închidere a pieţelor în vederea limitării răspândirii noului coronavirus.

Acesta atrage atenția că s-au efectuat nenumărate controale la Piața Obor și că mereu au fost găsite nereguli.

„Piaţa Obor se va închide. La Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată, nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile, portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă zoster. Chiar este evidenţiată în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a declarat Orban.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Tragedia din ”TIR-ul morții” de la Spitalul „Victor Babeș” s-ar fi produs dintr-o eroare umană. Principalii suspecți, audiați la Serviciul Omoruri
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro