Antena Meniu Search
x

Video Restricţiile nu pun capăt distracţiei în Centrul Vechi al Capitalei. Autorităţile merg pe încredere, deşi legea e uşor de fentat: "Plecăm de la premisa că folosesc un certificat valid"

Incidenţa în Capitală a ajuns astăzi la 4,1 cazuri la mia de locuitori. De noaptea trecută, nimeni nu mai poate merge la restaurant, la cinematograf sau în cluburi, baruri şi cazinouri fără certificatul verde. Doar că angajaţii se plâng că le este imposibil să verifice dacă documentul prezentat de clienţi le şi aparţine. Nici poliţiştii nu pot controla pe toată lumea.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 25.09.2021, 19:58

Vezi și

În prima noapte de când certificatul verde a devenit obligatoriu în Bucureşti, distracţia în Centrul Vechi nu a fost oprită de restricţii. "Am vaccinul Pfizer. Am ales să mă vaccinez pentru că nu îmi dăunează cu nimic. De ce nu m-aş proteja de COVID?", spune o tânără. Şi pe zi terasele şi restaurantele au fost pline. Bucureştenii nu au părut deranjaţi că trebuie să arate documentul nici când au fost nevoiţi să stea la coadă ca să intre la o expoziţie. "E pe telefon, îl am şi fizic şi el îl are pe telefon. Sunt vaccinată. Nu comentez. Îi înţeleg şi pe oamenii nevaccinaţi", mărturiseşte o femeie.  Întrebat cum i se pare măsura, un bărbat răspunde că "e utilă".

Doar că legea este uşor de fentat. O recunosc chiar patronii localurilor. "Cineva ne poate prezenta un certificat, dar el poate fi al unui prieten, spre exemplu. Adică e un nou non-sens care ne dă peste cap şi ne face să pierdem bani", este de părere Tiberiu Crăciun, patron de restaurant.

Cât de uşor se poate intra la restaurant cu documentul altcuiva?

Angajat restaurant: Aveţi certificatul verde la dumneavoastră?

Pe acelaşi subiect

Reporter: Îl am aşa. Dar nu am buletinul la mine, să ştiţi. 

Angajat restaurant: Noi nu suntem de la poliţie, nu avem dreptul să vă legitimăm. Noi nu avem voie să vă cerem buletinul.

Alt restaurant, aceeaşi discuţie: "Trebuie să îţi dau buletinul?", întreabă reporterul Observator. Răspunsul nu se lasă aşteptat: "Nu. Nu, nu, nu. Ar fi culmea să mai cer şi buletin acum."

Autorităţile merg pe încredere

Şi de această dată, oficialii merg pe încredere. "Să plăcam de la premisa că sunt verificate. Acum, cine îşi permite luxul să încalce legea şi să facă falsuri va suporta rigorile legii. Noi plecăm de la premisa că un cetăţean se prezintă la un operator economic folosind un certificat valid, generat în mod legal", spune Mariana Stancu, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei. 

Cum putem obţine certificatul verde COVID

Putem obţine certificatul verde dacă suntem vaccinaţi, am trecut prin boală în ultimele 6 luni sau avem un rezultat negativ la un test, fie el rapid sau PCR. În acest ultim caz, valabilitatea certificatului depinde de tipul de test pe care îl facem - 48 de ore pentru cel rapid şi 72 de ore pentru cel PCR. Reprezentanţii prefecturii au anunţat că au posibilitatea să formeze echipe de control, care să se asigure că certificatele aparţin într-adevăr celor care le prezintă la intrarea în localuri. Şapte judeţe, printre care şi Capitala, sunt în scenariul roşu. La nivel naţional, incidenţa a ajuns la 2,83 cazuri la mia de locuitori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Restricţiile nu pun capăt distracţiei în Centrul Vechi al Capitalei. Autorităţile merg pe încredere, deşi legea e uşor de fentat: "Plecăm de la premisa că folosesc un certificat valid"