Reţeaua de termoficare a Bucureştiului, în colaps în prag de iarnă
În prag de iarnă, reţeaua de termoficare a Bucureştiului este în colaps. O spun chiar angajaţii RADET care se plâng că duc o muncă de Sisif pentru a petici ţevile care ar fi trebuit să fie schimbate în urmă cu 30 de ani. Este cea mai gravă situaţie din istoria Capitalei.
În prag de iarnă, reţeaua de termoficare a Bucureştiului este în colaps. O spun chiar angajaţii RADET care se plâng că duc o muncă de Sisif pentru a petici ţevile care ar fi trebuit să fie schimbate în urmă cu 30 de ani. Este cea mai gravă situaţie din istoria Capitalei. Trei spitale nu au avut căldură şi apă caldă o zi şi o noapte. Pacienţi cu boli grave au primit pături în plus şi s-au încălzit cu aeroterme. Mai sunt încă sute de blocuri şi cămine studenţeşti care îngheaţă la propriu.
Sunt explicaţiile conducerii RADET, după cele mai mari avarii care au avut loc la reţeaua de termoficare în ultimii ani. Sub Bucureşti, apa ţâşneşte la propriu din conductele sparte şi ruginite.
Aproape 30 de ore, trei spitale din Capitală au îngheţat la propriu. La Institutul Oncologic Fundeni, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, mii de pacienţi cu boli grave şi cu imunitatea la pământ au tremurat în saloane.
Ieri, reprezentanţii RADET au asigurat medicii că avaria de la centrala Fundeni va fi reparată în maximum 24 de ore, dar termenul a fost depăşit. Abia astăzi, la prânz, caloriferele s-au încălzit, iar la chiuvete a început să curgă un fir de apă caldă.
Regia a trimis la unităţile medicale doar câteva aeroterme care nu au făcut faţă.
În tot Bucureştiul, sunt mii de familii afectate de colapsul sistemului de termoficare. Sub pământ, sunt nouă magistrale care cedeazâ rând pe rând. Din cei 950 de kilometri de conducte, 800 au durata de viaţă depăşită cu aproape 30 de ani. Ţevile ar trebui înlocuite urgent. La începutul anului, când o echipă Observator a intrat, pentru prima oară, în subteran, situaţia era aceeaşi.
Nimic nu s-a schimbat între timp. 150 de blocuri sunt în continuare fără căldură. În tot oraşul, lucrările bat pasul pe loc. Ce se repară astăzi, se strică mâine.
În zona Aviaţiei, muncitorii au început să schimbe conductele pe o lungime de un kilometru şi jumătate. Lucrările au început în septembrie. Vorbim de conducte care au o vechime de 50 de ani şi pot ceda oricând. Iar lucrările nu sunt gata nici măcar acum.
RADET a recunoscut astăzi că sistemul e în colaps. Muncitorii au venit cu bucăţi de ţevi ruginite.
Ne pregătim aşadar pentru o iarnă grea. Regia nu poate garanta că va furniza căldură şi apă caldă până la primăvară. După sezonul rece, muncitorii vor închide, rând pe rând, toate magistralele, pentru alte lucrări de reparaţii. Tot oraşul nu va avea, săptămâni întregi, apă caldă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰