Video Reţeta perfectă de croissant cu unt: mic dejun sau desert? De ce e mai scump la Bucureşti decât la Paris
Micul Paris iubeşte croissantele. Dar care este preferat, cel dulce ori cel sărat? Şi îl comandăm drept mic dejun sau ca desert? Am încercat şi noi să aflăm.
Croissantul a apărut într-o patiserie vieneză din Paris acum aproape 200 de ani, ca o combinație între cornul clasic austriac și aluatul de franțuzesc. Cu timpul, reţeta s-a râspândit în toată lumea.
Românii iubesc croissantele
Maria și prietena ei, Vali, au luat micul dejun în oraș, unde, la o cafea, au ales ambele tipuri de croissant. "Este varianta cea mai potrivită, să avem și ceva dulce și ceva sărat și ceva sănătos, preferăm somonul", spune Vali, clientă patiserie.
"E bun în oricare parte a zilei, de dimineață, seara, se pot lua la facultate, la școală, oriunde. Sunt sănătoase și ușor de mâncat peste tot", crede Maria, clientă patiserie. Întrebată dacă preferă varianta dulce sau sărată, ea răspunde: "Depinde de timpul zilei, de obicei sărat". Cât despre croissantele dulci, le preferă pe cele"cu fructe și mascarpone, ceva umplutură".
- Veselie și mâncare delicioasă la Bucharest Street Food Festival: burgeri, pizza, paste dar şi sushi sau paella
- O afacere românească face furori în străinătate. Secretul vechi de 100 de ani e garanţia succesului: care sunt...
- Ce avantaje au românii cu abonament la magazine şi restaurante. Produsele au reduceri mari şi le sunt livrate lunar
- Florentina, vânzătoare patiserie: Cel cu fistic e în top!
- Reporter: Și dintre cele sărate?
- Florentina, vânzătoare patiserie: Cele cu mozzarela, somon, prosciutto. Cremă de brânză, salată, somon, ce să vrei mai mult? Dar cel cu fistic de când a apărut a făcut furori mari... Chiar se fac rezervări dinainte, croasantul și masa, când vin oamenii au crosantul și masa, că nu se găsesc dacă nu faci rezervare.
În 90% din cafenelele din România croissantul cu unt provine din aluat congelat, însă patiseriile care se respectă își produc singure produsele. "Acesta este un croissant proaspăt format, scos de la frigider. De la ingredientele iniţiale până la forma finală, procesul de fabricaţie durează aproximativ trei zile, iar rezultatul final poate fi atât dulce, cât și sărat", arată Claudiu Crăciunică, reporter Observator.
Cele mai comandate croissante în Capitală
O variantă tot mai cerută în România este croissantul cu cărbune vegetal, diferit prin culoarea cu totul specială. "Merge în orice variantă: dulce, sărat, simplu, cum dorim. Este doar gustul nostru și alegerea noastră. Trebuie să simt toate gusturile pe care le am în sendviș: trebuie să simți și croissantul, trebuie să simți și untul și crema de brânză și roșiile. Poți să mai pui puțină dulceață sau ceva verde, dar fără prea multe ingrediente, mai mult de patru ingrediente nu!", explică Daniel Ion, patiser.
Pe lângă forma clasică, aluatul de croissant poate avea și formă de baghetă sau de cub. "Este aluat de croissant în formă de cub pe care îl avem în mai multe variante cu mai multe tipuri de cremă. Mai avem și cuburile bicolore, acesta este cu căpșuni", spune Daniel Ion, patiser.
Reţetă de croissant cu unt
Practic, denumirea de "croissant cu unt" pare un pleonasm. De fapt este un artificiu menit să facă posibilă diferența între rețeta clasică și inovațiile ulterioare. Din dorința de a obține cel mai mic preț și cel mai mare profit, în cazul croissantului simplu din industria de larg consum, untul a fost înlocuit cu margarină, iar lista ingredientelor conține foarte multe E-uri.
Ingrediente suplimentare rețetă industrială
- margarină vegetală (uleiuri vegetale rafinate parțial hidrogenate)
- emulgatori: mono și digliceride ale acizilor grași E471, E472a
- antiaglomerant E170, agent de tratare a făinii E300
- antioxidanți: A-tocoferol E307, ascorbil palmitat E304
- conservanți: acid ascorbic E200, sorbat de potasiu E202
- regulator de aciditate: acid citric E330
- colorant E160a
Preţul unui croissant: mai scump la Bucureşti decât la Paris
În vara aceasta, un croissant costa în Paris puțin peste un euro, la fel sau chiar mai puţin decât în Bucureşti se vinde cu preţuri cuprinse între 7 şi 12 lei. Patiserii de la noi spun că sunt nevoiți să folosească doar ingrediente de import pentru a avea produse la același standard, iar prețurile reflectă acest fapt.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰