Video Reţeta perfectă de mucenici. Secretul vine dintr-o anumită regiune a ţării
De dulce sau de post, copţi şi însiropaţi sau fierţi? Asta e marea întrebare înainte de ziua celor 40 de Mucenici. Deşi tradiţia spune că mucenicii trebuie făcuţi acasă, românii preferă să-i cumpere. În Moldova sau în Muntenia, cofetăriile şi patiseriile lucrează la foc continuu.
În Moldova, mucenicii mari şi pufoşi sunt făcuţi în tihnă, din aluat de cozonac. Fie că sunt de post sau de dulce, nu le lipseşte mierea şi nuca din belşug. "E un aluat foarte îmbunătăţit cu unt, ou, zahăr. Şi facem şi de post, doar din ulei, zahăr, arome. Îl dăm tot aşa, cu miere de albine", arată o doamnă cofetar.
Reţeta perfectă de mucenici
Cunoscuţi şi sub denumirea de sfinţişori, mucenicii moldoveneşti se vând mai ceva ca pâinea caldă. De la un an la altul, numărul comenzilor aproape s-a dublat. "Anul trecut am avut comenzi în jur de 3.000 de bucăţi şi anul ăsta preconizăm 5.000 de bucăţi. E reţetă simplă, cu toate ingredientele pe care le are orice gospodină", spune Anamaria Atodiresei, reprezentant cofetărie.
Doar că ritmul alert nu mai permite gospodinelor să respecte întocmai tradiţia, aşa că la cofetării sunt zile de foc. "Nu mă pricep la aluaturi şi atunci apelez la pricepuţi", mărturiseşte o clientă. "N-am timp să gătesc. Am şase pentru toată familia. Mama mea face, dar aştept să vină mâine", zice o alta. "Cine mai stă acum să-şi pierdă timpul să gătească? Iau şi 20, au luat şi 40, au luat şi 30, chiar s-au luat, o singură persoană", spune Loredana, vânzătoare la cofetărie.
"Chiar dacă nu-i facem noi în casă, găsim în patiserii astăzi, dar şi mâine, suficient de mulţi sfinţişori sau mucenici care au exact gustul de acasă. Efortul însă este unul cu mult mai mic, iar preţul nu este foarte mare, 10 lei bucata", arată Clara Mihociu, reporter Observator.
Mucenicii moldoveneşti au câştigat adepţi chiar şi în zona Munteniei. "Chiar dacă sunt din Bucureşti, îi prefer pe cei moldoveneşti, sunt altă poveste. Mai ales dacă sunt însiropaţi, sunt ce trebuie", povesteşte o tânără.
Tradiţii de Sfinţii 40 de Mucenici
Mucenicii munteneşti au acceaşi formă de 8, dar sunt mult mai mici şi fierţi în apă cu mirodenii, lămâie, nucă, scorţişoară şi vanilie. Pentru un plus de aromă, se poate adăuga şi puţin rom sau aromă de portocală. "M-am adaptat greu cu aceştia munteneşti, dar fiindcă sunt din '83 în Bucureşti, atunci îmi plac", spune o femeie.
Tradiţia mai spune că în ziua Sfinților 40 de Mucenici trebuie băute 40 sau 44 de pahare cu vin. Iar gospodinele trebuie să evite să spele sau să facă curaţenie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰