REPORTAJ în comuna care nu mai are asistaţi social, pentru că toţi muncesc într-o Cooperativă Agricolă
În ţara cu peste trei milioane de asistaţi social, există o localitate fără nici măcar un şomer. Câţiva tineri din Ialomiţa au descoperit reţeta succesului.
În ţara cu peste trei milioane de asistaţi social, există o localitate fără nici măcar un şomer. Câţiva tineri din Ialomiţa au descoperit reţeta succesului: s-au apucat de agricultură şi au pus pe picioare o cooperativă, în care lucrează acum zeci de localnici. Datorită lor, toată comunitatea prosperă.
Bine ați venit în comuna Gheorghe Doja, judeţul Ialomița, locul unde mai toată lumea munceşte. Astă vară s-a lucrat la pepeni, acum se culege conopida. Toți acești muncitori trăiau din ajutor social până acum câțiva ani, când în sat a fost înființată o cooperativă agricolă. Nicu recunoaște că-i plăcea să stea acasă. Dar, când primarul i-a tăiat venitul de 300 de lei, a trecut la sapă. Și Ionela lucrează cât e ziua de lungă: "E mult mai bine sa lucrezi, decât să stai acasă pentru 200-300 de lei."
Cinci tineri au creat zecile de locuri de muncă, într-una dintre cele mai sărace zone ale țării. S-au asociat și, de atunci, toți sătenii în putere au unde lucra. Ionel Cîrstoiu, fermier: "Ne-am săturat să stăm la mâna samsarilor, dimineaţa un preţ, seara un preţ. Am pornit cu 2.000 de lei fiecare, 10.000 de lei tot."
Pe lângă localnici, vin și zilieri din comunele învecinate. Din pepeni și legume, asociația are în acest an o cifră de afaceri uriașă: 4 milioane de euro. Producţia a ajuns în lanţurile de hipermaketuri şi la export.
Banii plătiți către bugetul de stat prin taxe și impozite se întorc înapoi ca investiții. Așa că, în comună sunt canalizări pe toate străzile, un teren de fotbal cu sistem subteran de irigații și un cămin cultural ultramodern, cum nu vezi în multe oraşe.
Comuna de numai 2.700 de suflete, care poartă numele liderului răscoalei de la 1514, este exemplul că acolo unde se vrea, se și poate. Satele învecinate au câte 200 de asistați social, cu toate că, şi acolo, pământul este la fel de roditor. Lipsește însă inițiativa. În România sunt aproape 3 milioane de persoane care primesc ajutor financiar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰