Antena Meniu Search
x

Revoltă în Maramureş din cauza jafului din păduri

A fost revoltă în localitatea Poienile de sub Munte din judeţul Maramureş, după ce în urmă cu trei zile localnicii au ieşit în stradă ca să blocheze un transport ilegal de lemne.

de Redactia Observator

la 06.05.2020, 17:23

Vezi și
  • Zeci de oameni s-au adunat în faţa primăriei.
  • Localnicii au blocat transportul.

Astăzi oamenii au ieşit din nou în strada, de această dată în faţa primăriei, nemulţumiţi că le sunt furate lemnele din pădure.

Zeci de oameni s-au adunat în faţa primăriei revoltaţi de furuturile masive de lemn din zonă. Dar şi de impasibilitatea autorităţilor.

Ștefan Oancea, primar localitatea Poienile de sub Munte: Pe deasupra sunt iritati si de faptul ca lor li se cer tot timpul documente si sunt verificati la sange, iar altii pot transporta, cu documente sau fara documente, in conditii ilegale

Totul a început în urmă cu trei zile, când localnicii au ieşit din case după ce au văzut un tractor care aducea buşteni din munte. Convinşi că lemnul este tăiat ilegal oamenii au blocat transportul.

Odată ajunşi la faţa locului, poliţiştii au descoperit că şoferul nu avea documente de provenienţă sau de transport pentru buşteni. Au confiscat şase metri cubi de lemne şi au mers în pădure să verifice fondul forestier.

Florina Meteș, purtător de cuvânt IPJ Maramureș: Poltistii au gasit 16 cioate nemarcate, iar arborii taiati cu un volum de aproximativ 30 metri cubi au fost depistati la aproximativ doi km.

Şoferul care nu a prezentat actele doveditoare se va alege cu dosar penal, iar pădurarul care trebuia să supravegheze zona a fost suspendat.

Daniel Paicu, director Direcția Silvică Maramureş: S-a început o anchetă disciplinară împotriva acestui pădurar care va fi finalizată după terminarea inspecţiei de fond, când vom avea toate datele din teren.

De altfel, Maramureşul este cunoscut ca unul dintre judeţele în care se defrişează masiv.

Gabriel Păun - fondator Agent Green, activist de mediu: Vorbim despre cele mai mari taieri la vast din romania si poate chiar din Europa. Cauza principala pentru care aceste taieri ilegale se intampla in mod cnsecvent e ca codul silvic actual nu e actualizat.

În luna martie autorităţile au descoperit cea mai mare tăiere ilegală de arbori. 100 de mii de metri cubi au fost raşi de pe faţa pământului.

An de an însă, aproape 9 milioane de metri cubi de lemn dispar din România, potrivit datelor Greepeace.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Revoltă în Maramureş din cauza jafului din păduri