Antena Meniu Search
x

Revoluţia Română în versuri şi tuşe de culoare

La 31 de ani de la Revoluţie, sunt tineri care nu cunosc semnificația zilelor de foc din decembrie 1989. Lor le este dedicat un proiect ambițios, realizat la Timișoara, chiar în inima Complexului Studențesc. Un poem al lui Ion Monoran, poetul care în 16 decembrie 1989 a îndemnat oamenii să se revolte împotriva regimului comunist, se află acum ilustrat pe zidul unui cămin.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 18.12.2020, 15:10

Vezi și

Sunt 31 de ani de la cea mai sangeroasa zi a Revolutiei din Timisoara si din ce in ce mai putini tineri stiu de ce au iesit oamenii in strada. 

Pentru tânăra generaţie, Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2023 a gândit un proiect care a transformat clădiri monotone din Complexul Studentesc şi din alte zone ale oraşului în adevărate opere de artă. Mesajul este clar: Revoluţia din 1989 este un moment istoric pe care timişorenii nu au voie să-l uite

Ionuţ Suciu, manager proiect: Este o modalitate prin care incercam sa ii aducem pe tineri mai aproape de arta si de evenimentele care au avut loc timişoara inclusiv in revolutie. avem cateva picturi realizate anul acesta si inspirate inclusiv din tematica revolutiei.  

Ovidiu Batista este unul dintre artiştii implicaţi în acest proiect. Lui i-a revenit misiunea de a ilustra pe zidul unui cămin studenţesc poezia lui Ion Monoran. Vorbim despre poetul care a sfidat regimul comunist şi i-a încurajat pe oameni să lupte pentru libertate. 

Ovidiu Batista, artist: Ca si artist te gandesti cum sa redai cat mai bine tematica asta am incercat sa ilustrez intr-o maniera cat mai colorata in contrast cu mesajul poetic. 

Iulia Pop, reporter Observator: În culori vii si cu elemente puternice precum chipul poetului ion monoran care in 16 decembrie 1989 a oprit tramvaiele in piata maria din Timisoara si continuand cu chipurile revolutionarilor, ale oamenilor care au iesit in strada in zilele acelea pentru revolutia din 1989, toate au rolul de a ii invata pe tineri ce s-a petrecut la timisoara in urma cu exact 31 de ani. 

Astăzi, pe treptele Catedralei Mitropolitane vor fi aprinse candele în memoria revoluţionarilor care au murit la Timişoara, iar seria evenimentelor comemorative se va încheia pe 20 decembrie. 

Atunci, sunetul sirenelor va aminti de momentul în care Timişoara a fost declarat primul oraş liber din România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Revoluţia Română în versuri şi tuşe de culoare