Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Risc de concedieri masive la TAROM. Lider de sindicat: "Dacă mai şi renunţăm la angajaţi, se vor călca în picioare şi vor fi şefi la şefi"

TAROM nu mai zboară, aşa că zboară angajaţii. 700 din cei 1800 de salariaţi ar putea fi daţi afară în perioada următoare. Pierderile cauzate de pandemie au umplut paharul pierderilor acumulate an de an după 1990.

de Alexandra Marin

la 12.08.2020 , 23:29

  • O treime dintre angajați și-a putea pierde serviciul
  • TAROM nu este singura companie afectată de pandemie

TAROM aterizează forţat din cauza pandemiei. A anulat peste trei sferturi din curse, a rămas cu doi din 10 pasageri, iar singurul colac de salvare găsit de conducere este restructurarea personalului. Peste o treime dintre angajaţi riscă să plece acasă.

Aurelian Curdov, lider de sindicat TAROM: Disponibilizarea acesta va duce la infectarea cu sărăcie. În momentul de faţă sunt 1 şef la 9 angajaţi şi dacă mai şi renunţăm la angajaţi, se vor călca în picioare şi vor fi şefi la şefi.

Însă restructurarea nu poate fi evitată. Ajutorul de 37 de milioane de euro primit de la stat nu poate fi returnat, din cauza veniturilor infime, aşa că se va transforma în ajutor de restructurare. Iar planul de salvare va avea nevoie de avizul Comisiei Europene.

Vezi și

În ultimele decenii, mandatul şefilor companiei a fost, în medie, sub un an. În 2019, pierderile TAROM s-au apropiat de 40 de milioane de euro, iar câștigul mediu lunar pe salariat a fost de peste 7.800 de lei.

Ludovic Orban, premierul României: O să fie destul de mulţi dintre cei care plimbă hârtii pe acolo degeaba şi care o să îşi piardă locul de muncă.

Guvernul a aprobat un memorandum pentru a acorda TAROM și Blue Air, ajutoare de 130 de milioane de euro, pentru compensarea efectelor pandemiei. Însă măsura trebuie agreată de Comisia Europeană, iar orice leu cheltuit are nevoie de aviz de la Bruxelles.

TAROM nu este singura companie aeriană care apelează la concedieri. Lufthansa, Ryanair, Delta sau American AirLines, de asemenea, au anunţat restructurări masive în perioada următoare. Celelalte companii, în schimb, care nu vor concedia, cel mai probabil vor face restructurări ale activităţii şi vor mai renunţa la aeronave.

Este cazul Blue Air. Compania privată autohtonă are mai puţin de 1000 de angajaţi şi a luat deja măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Anul trecut, Blue Air deţinea un sfert din piaţa low-cost din România.

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri sociale » Risc de concedieri masive la TAROM. Lider de sindicat: "Dacă mai şi renunţăm la angajaţi, se vor călca în picioare şi vor fi şefi la şefi"