Antena Meniu Search
x

Români arestați pentru trafic de arme

O acţiune de amploare a autorităţilor române şi americane a dus la arestarea a doi conaţionali şi a unui italian, care încercau să vândă armament către organizaţia teroristă columbiană FARC

Vezi și

O acţiune de amploare a autorităţilor române şi americane a dus la arestarea a doi conaţionali şi a unui italian, care încercau să vândă armament către organizaţia teroristă columbiană FARC

Unul dintre suspecţi, Cristian Vintilă, este un fost director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat. Celălalt român a fost broker, iar cetăţeanul italian este un fost deputat. Toţi trei au fost prinşi în Muntenegru şi vor fi judecaţi în Statele Unite pentru terorism.

Procurori DIICOT şi ofiţeri de la Crimă Organizată au colaborat cu Departamentul Antidrog al Statelor Unite pentru finalizarea cu succes a operaţiunii. Cei doi români şi cetăţeanul italian au fost reţinuţi în oraşul Podgoriţa, din Muntenegru.

''Traficanţii de arme au periclitat siguranţa şi stabilitatea Statelor Unite ale Americii şi a statului de drept. Alături de parteneri puternici, Departamentul Antidrog a reuşit să oprească o conspiraţie care punea în pericol vieţile cetăţenilor americani.''

Cristian Vintilă, Flaviu Georgescu şi Massimo Romagnoli voiau să vândă mitraliere şi rachete sol-aer, ştiind că ele vor fi folosite de organizaţia teroristă FARC împotriva elicopterelor şi avioanelor americane.

Cristian Vintilă era familiarizat cu armele. În 2010, el a devenit director al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Din acelaşi an, a ocupat şi funcţia de inspector la Direcţia Control Armamente şi Verificare.

Departamentului american de justiţie precizează că Vintilă a devenit traficant de arme în luna mai a acestui an, când s-a asociat cu fostul parlamentar italian Romagnoli, care făcea rost de certifcatele europene necesare pentru a putea trafica armele.

Cei trei sunt acuzaţi acum de terorism şi vor fi judecaţi în Statele Unite cu două capete de acuzare: conspiraţia de a ucide cetăţeni americani, pentru care riscă pedeapsa cu viaţa şi oferirea de sprijin material sau resurse unui grup străin considerat terorist, pentru care fiecare dintre acuzaţi riscă 15 ani de inchisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Români arestați pentru trafic de arme