Românii îşi pot cumpăra vechime în muncă, în anumite condiții
Românii îşi pot cumpăra ani de vechime. Cei care nu au cotizat la sistemul de pensii pentru că au lucrat o perioadă fără carte de muncă sau nu au lucrat deloc pot face acum plata retroactiv. Vestea bună vine după ce, în ultimii doi ani, acest lucru nu a mai fost posibil. Cumpărarea vechimii a fost sistată de la 1 ianuarie 2019, însă a fost reintrodusă în noua lege a pensiilor.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Românii își pot cumpăra până la șase ani de vechime în muncă.
Românii au primit, din nou, undă verde pentru cumpărarea vechimii în muncă. Cine poate beneficia de această lege?
Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului: O persoană care în momentul de față nu are stagiul minim de cotizare, de 15 ani, dar are vârsta de pensionare sau lipsesc câțiva ani din stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Persoanele îndreptățite la o pensie după împlinirea vârstei de pensionare pot să își completeze stagiul de cotizare în limita maximă a șase ani și la nivelul salariului minim brut pe economie.
Spre exemplu, tinerii care au în prezent ani lipsă în stagiul de cotizare nu îşi pot cumpăra ani de vechime.
Cine vrea să îşi cumpere vechime în muncă, va trebui să plătească retroactiv valoarea contribuţiei de asigurări sociale. Asta înseamnă 558 de lei pe lună la nivelul salariului minim brut actual. Practic, cine îşi va cumpăra șase ani de vechime în muncă va trebui să plăteasă peste 40.000 de lei la stat.
Daniel Baciu, președinte Casa Națională de Pensii: Cumperi exact acolo unde ai goluri. Noi am stabilit pragul minim de unde se poate pleca. Fiecare persoană poate să se asigure la orice sumă pe care își permite să o achite.
Cei care nu au ieşit încă la pensie spun că noua lege este un lucru bun, iar pe unii i-ar ajuta.
Însă, cei care au ieşit deja la pensie şi au muncit zeci de ani nu sunt de acord cu noua lege.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, însă doar până la 1 septembrie 2021: "Pentru că bugetul de stat este dezechilibrat şi este nevoie de infuzie de cash. Statul român face o infuzie de cash, aduce la bugetul de pensii nişte bani. Să vedem cum va susţine apoi acele pensii mărite".
Sumele trebuie plătite la timp. În cazul în care nu se achită contribuţiile timp de trei luni, contractul cu Casa de Pensii încetează.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰