Mărturiile românilor întorși acasă, după o viață în străinătate
Plecaţi afară, dar cu gândul şi cu sufletul în ţară. Este realitatea dureroasă pe care o trăiesc peste cinci milioane de români care au renunţat la viaţa de aici, pentru un trai mai bun pe alte meleaguri.
Plecaţi afară, dar cu gândul şi cu sufletul în ţară. Este realitatea dureroasă pe care o trăiesc peste cinci milioane de români care au renunţat la viaţa de aici, pentru un trai mai bun pe alte meleaguri. Astfel că am ajuns pe locul 5 în lume la capitolul emigrare. Şi totuşi, mai sunt şi români care, mânaţi de dorul de casă, se întorc pentru totdeauna. Cu banii strânşi printre străini îşi pun aici pe picioare afaceri care le permit o viaţă decentă.
Pentru Adi, un băiețel de 3 ani și jumătate și pentru fratele lui mai mare, Samuel, România e acasă de nici trei ani.
S-au născut în Franţa, chiar lângă Paris, acolo unde părinţii lor au hotărât, în urmă cu 13 ani, să-şi facă o viaţă mai bună. Dar, la un moment dat, sătui să trăiască printre străini, cu dor de familie şi de casă, tinerii au decis să se întoarcă în ţară, în comuna Erbiceni din Iași.
Din clipa în care s-au hotărât, în două luni au fost acasă.
Şi au reuşit. Şi-au deschis o afacere care le permite să trăiască demn şi le oferă libertate.
La decizia de a se întoarce a contribuit și faptul că, între timp, aproape toată comuna a fost racordată la rețeaua de apă şi canalizare.
Grădiniţele din comună sunt, și ele, în curs de reabilitare. Iar școala e una dintre cele mai moderne din Moldova.
Chiar şi aşa, statisticile arată sumbru: anual, peste 100.000 de români părăsesc ţara. Doar câteva mii se întorc definitiv, în fiecare an. Țările europene unde trăiesc cei mai mulţi români sunt Italia, Spania, Germania și Franța.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰