Românii cumpără legume din Bulgaria, pentru că sunt mai ieftine
După ce au predat lecţia turismului de calitate la preţuri mici, bulgarii le oferă românilor conserve de iarnă la superofertă. La început de toamnă, mulţi conaţionali trec graniţa pentru a cumpăra legume ieftine.
După ce au predat lecţia turismului de calitate la preţuri mici, bulgarii le oferă românilor conserve de iarnă la superofertă. La început de toamnă, mulţi conaţionali trec graniţa pentru a cumpăra legume ieftine. Roşiile şi ardeii, de exemplu, sunt cel puţin la jumătate de preţ faţă de piaţa de la noi. Producătorii bulgari explică reţeta succesului.
Suntem la o tarabă de pe marginea drumului în localitatea 23 August.
De aici, cu maşina, ajungem uşor la vecinii bulgari. Unde, cu şase lei, luăm peste două kilograme de ardei pentru zacuscă.
La mai puţin de o oră de mers cu maşina din Constanţa şi până aproape de Shabla, găsim preţuri şi la jumătate. Dacă producătorul român vinde un kilogram de ardei capia la preţul de şase lei, iată că agricultorul bulgar dă aceeaşi legumă la preţul de doi lei 50 kilogramul.
- Ucraina va cumpăra cu 600 de milioane de dolari două reactoare nucleare ruseşti din Bulgaria. De ce susţine...
- Cât costă o vacanţă pe litoralul din Bulgaria. Pachetele turistice în Europa, mai scumpe cu 11,5% faţă de anul...
- Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj pe Podul Giurgiu-Ruse. Au fost reluate lucrările de...
- Imagini de la staţiile de alimentare din Bulgaria: benzina şi motorina, mult mai ieftine decât în România
- Cât costă benzina şi motorina la bulgari. Tot mai mulţi şoferi români merg la vecini să cumpere carburanţi
Stephan este un producător din Bulgaria. Nu vorbește prea bine limba română, dar se înţelege perfect cu clienţii veniţi din ţara noastră. Ba chiar acceptă banii româneşti.
La câțiva kilometri distanţă, un alt producător vinde legume ieftine pe marginea drumului. George, un comerciant român, recunoaşte că vine de 40 de ani la vecinii bulgari pentru a-şi face stocurile.
Mesajul e clar: "Eu mă duc şi-i duc celui care le dă en-gros. Nu stau eu să le vând pe piaţă. Şi ăla vinde la altul şi începe lanţul slăbiciunilor".
Secretul preţului mic stă în primul rând în recolta bogată. În Bulgaria sunt sere intinse pe o suprafaţă de peste 1000 de hectare. În timp ce în România sunt doar 200 de hectare, spun producătorii de la noi.
La sud de Dunăre, cei mai mulţi sunt organizaţi în cooperative. Astfel pot lua seminţe şi utilaje la preţuri mai mici şi au asigurată şi piaţa pentru vânzarea.
La noi, producătorii recunosc că, de cele mai multe ori, încearcă să se descurce pe cont propriu. De multe ori ţin la preţ şi pentru că aşa dictează piaţa. Chiar dacă riscă să rămână cu marfa nevândută.
Diferenţe considerabile sunt şi la roşii. La noi, kilogramul se vinde şi cu 6 lei, iar bulgarii dau cu doar trei lei şi 50 de bani.
Şi statul român i-a ajutat pe agricultori cu subvenţii, însă doar pe cei care cultivă roşii şi ustoroi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰