Antena Meniu Search
x

Românii cumpără legume din Bulgaria, pentru că sunt mai ieftine

După ce au predat lecţia turismului de calitate la preţuri mici, bulgarii le oferă românilor conserve de iarnă la superofertă. La început de toamnă, mulţi conaţionali trec graniţa pentru a cumpăra legume ieftine.

de Redactia Observator

la 16.09.2019, 20:44

Vezi și

După ce au predat lecţia turismului de calitate la preţuri mici, bulgarii le oferă românilor conserve de iarnă la superofertă. La început de toamnă, mulţi conaţionali trec graniţa pentru a cumpăra legume ieftine. Roşiile şi ardeii, de exemplu, sunt cel puţin la jumătate de preţ faţă de piaţa de la noi. Producătorii bulgari explică reţeta succesului. 

Suntem la o tarabă de pe marginea drumului în localitatea 23 August. 

De aici, cu maşina, ajungem uşor la vecinii bulgari. Unde, cu şase lei, luăm peste două kilograme de ardei pentru zacuscă.

La mai puţin de o oră de mers cu maşina din Constanţa şi până aproape de Shabla, găsim preţuri şi la jumătate. Dacă producătorul român vinde un kilogram de ardei capia la preţul de şase lei, iată că agricultorul bulgar dă aceeaşi legumă la preţul de doi lei 50 kilogramul. 

Stephan este un producător din Bulgaria. Nu vorbește prea bine limba română, dar se înţelege perfect cu clienţii veniţi din ţara noastră. Ba chiar acceptă banii româneşti.

La câțiva kilometri distanţă, un alt producător vinde legume ieftine pe marginea drumului. George, un comerciant român, recunoaşte că vine de 40 de ani la vecinii bulgari pentru a-şi face stocurile.  

Mesajul e clar: "Eu mă duc şi-i duc celui care le dă en-gros. Nu stau eu să le vând pe piaţă. Şi ăla vinde la altul şi începe lanţul slăbiciunilor".

Secretul preţului mic stă în primul rând în recolta bogată. În Bulgaria sunt sere intinse pe o suprafaţă de peste 1000 de hectare. În timp ce în România sunt doar 200 de hectare, spun producătorii de la noi. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La sud de Dunăre, cei mai mulţi sunt organizaţi în cooperative. Astfel pot lua seminţe şi utilaje la preţuri mai mici şi au asigurată şi piaţa pentru vânzarea. 

La noi, producătorii recunosc că, de cele mai multe ori, încearcă să se descurce pe cont propriu. De multe ori ţin la preţ şi pentru că aşa dictează piaţa. Chiar dacă riscă să rămână cu marfa nevândută.

Diferenţe considerabile sunt şi la roşii. La noi, kilogramul se vinde şi cu 6 lei, iar bulgarii dau cu doar trei lei şi 50 de bani. 

Şi statul român i-a ajutat pe agricultori cu subvenţii, însă doar pe cei care cultivă roşii şi ustoroi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Românii cumpără legume din Bulgaria, pentru că sunt mai ieftine