Antena Meniu Search
x

Mulți români par că s-au relaxat prematur, în ciuda recomandărilor făcute de autorități

Să ne relaxăm mai cu măsură! Mai exact, dacă nu respectăm acum regulile, libertatea din 15 mai, pe care o aşteaptă milioane de români, ar putea fi doar un vis. Şi totuşi, mulţi par să nu înţeleagă consecinţele faptelor lor.

de Redactia Observator

la 28.04.2020, 20:34

Vezi și
  • Piețele din întreaga țară continuă să fie extrem de aglomerate.
  • Vârstnici, nemulțumiți de noul program de mișcare avut la dispoziție.

Deşi programul pensionarilor s-a modificat, astăzi, pieţele au fost din nou supraaglomerate.

Chiar dacă zece Ordonanţe Militare au stabilit reguli clare pentru starea de urgenţă, bucureştenii sunt mai preocupaţi de proviziile pentru 1 mai.

Ora 11. Ieri, era momentul în care vârstnicii puteau ieşi din case. Azi, aceeaşi oră reprezintă finalul primului interval de "libertate". Cele patru ore pe care le-au avut la dispoziţie nu au împiedicat aglomeraţia sau hoţii. În timp ce aştepta în faţa unei tarabe, în Piaţa Obor, un bărbat a rămas în câteva secunde fără portofel.

Chiar dacă au putut ieşi din casă încă de la primele ore ale dimineţii, mulţi au preferat să aştepte până spre finalul intervalului. Astfel, la intrările în pieţe s-au format cozi, iar oamenii au avut de aşteptat zeci de minute pentru a-şi putea face cumpărăturile.

"E prea devreme dimineaţa pentru noi. Ar fi trebuit 9-13" și "Ce? S-au gândit că se scoală bătrânii la ora 7 să fie la punct, la tramvai şi la astea? Nu? A greşit. Păi, nu se scoală la 5 ca să plece la 7 pe drumuri" sunt doar două dintre opiniile vârstnicilor.

Pensionarii percep diferit noul program. Unora le dă posibilitatea să îşi facă piaţa pe-ndelete.

Deşi nu mai are voie să iasă afară, în faţa unui bloc din Suceava, pe o bancă, tanti Elena se bucură de soare. Noua Ordonanţă Militară o împiedică să îşi ia porţia zilnică de vitamina D: "Mi-e rece, mi-e rece. Şi unde să ies eu de la 7 la 11? Dacă eu acum am ieşit. Nu că n-am ştiut, am ştiu, să vă spun sincer, dar de asta. Mie mi-e greu, na, nu pot eu la frig. Mie îmi trebuie căldură".

Al doilea interval de "libertate", între orele 19 şi 22, pare inutil, pentru mulţi dintre vârstnici.

Dacă regulile nu sunt respectate, iar numărul de cazuri va creşte, autorităţile avertizează că normalitatea la care sperăm să ne întoarcem ar putea fi amânată.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. Normal că măsurile de relaxare vor fi reanalizate!

Pentru ca sistemul sanitar să nu intre în colaps, autorităţile iau în calcul mai multe variante de măsuri care ar putea fi aplicate după 15 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Mulți români par că s-au relaxat prematur, în ciuda recomandărilor făcute de autorități