Românii zboară cu porcii după ei, deși sunt peste 1.000 de focare de pestă în țară
Pachetul de Crăciun pentru românii din străinătate trece pe la control. Vameşii verifică portbagajul celor care ies din ţară. Autorităţile se tem că în pachetul cu mâncare tradiţională s-ar putea ascunde şi virusul pestei porcine.
Pachetul de Crăciun pentru românii din străinătate trece pe la control. Vameşii verifică portbagajul celor care ies din ţară. Autorităţile se tem că în pachetul cu mâncare tradiţională s-ar putea ascunde şi virusul pestei porcine. Produsele din carne de porc trec frontiera doar dacă au o etichetă care spune clar de unde vin şi dacă sunt sigure. Aceleaşi reguli ar trebui să fie şi pe aeroporturi dar am găsit destui români cu bagajele pline de mâncare.
Aeroportul din Otopeni este plin, zilele acestea, de români care merg în vizită la rudele din străinătate. Vor să le facă o bucurie de Crăciun, iar asta include şi mâncarea tradiţională, pusă bine în bagajul de cală - șoric, lebăr, cârnaţi, costiţă, kaizer, toate româneşti.
Este exact temerea Autorităţii Sanitar Veterinare, în condiţiile în care în România sunt peste o mie de focare de pestă porcină. Pentru ca virusul să nu fie răspândit şi în alte state, un călător poate scoate din ţară doar carne pentru consum propriu, care să aibă acte de provenienţă.
ANSVSA spune că a alertat vămile să sporească controalele în acestă perioadă. La Otopeni, însă, găsim altă variantă.
Se poate trimite un porc întreg peste graniță
Măsurile luate de autorităţi nu par, însă, să îi sperie pe români. Am încercat vedem dacă putem să trimitem carne în afara ţării printr-o firmă de curierat. N-am întâmpinat nicio problemă.
Că se poate trece cu un porc întreg peste graniţă ne-a asigurat şi un comerciant din Bihor, unul din cele 18 judeţe afectate de pestă.
La Vama Borş, puţini călători ştiau de regulile ANSVSA. Toţi se pregăteau să treacă graniţa cu maşina plină.
Un bărbat avea în portbagaj cârnaţi pentru fratele care trăieşte în Ungaria. Prevenitiv, a luat cu el şi buletinul de analize de la veterinar, care arată că porcul este sănătos.
Şi în aeroportul din Cluj-Napoca, părinţii care se pregăteau să-şi viziteze copiii au avut grijă să aibă bagajele pline.
Autorităţile îi avertizează pe românii care călătoresc în străinătate să se aştepte la verificări în bagaje şi atunci când ajung în ţările de destinaţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰