SPECIAL!!! Romania a devenit o destinatie preferata pentru strainii in cautare de operatii ieftine
In Romania, turismul medical exista, dar lipseste cu desavarsire! Situatia sta cam in felul urmator: medicina romaneasca este recunoscuta peste hotare pentru calitatea ei. Operatiile estetice sau lucrarile dentare sunt cu mult mai ieftine decat in restul Uniunii Europene.
Intr-o societate ahtiata dupa perfectiune, o fata fara riduri reprezinta visul oricarei femei. Si cum vremurile in care frumusetea era rezervata elitelor au apus de mult, un chip impecabil este la indemana oricui. Cu doua conditii: sa fie bani si toleranta la durere.
Rodica este tanara pentru ca a investit in ea, si nimic nu-i tradeaza cei 41 de ani. Este una dintre clientele frecvente ale unei clinici din Cluj. Dupa operatia de acum patru ani au urmat altele. Si altele. Practic, din sase in sase luni vine din Italia, unde este stabilita de 18 ani, in Romania. “Daca acolo, o operatie de augmentare mamara e undeva la 6.000 de euro, la noi e in jur de 3.000. Avem pacienti si in Irlanda si din Germania si din Spania si din Portugalia”, a explicat chirurgul esthetician Radu Onoe.
Si nu e vorba doar despre interventiile chirurgicale estetice. Majoritatea serviciilor medicale din Romania are preturi cu mult mai mici fata de cele din restul Uniunii Europene. La acelasi nivel de calitate. La toate aceste se adauga bunul renume pe care medicina romaneasca peste hotare. “Chiar cu cheltuielile de drum, cu cheltuielile de hotel, de restaurant aici sau tot ce include sejurul, nu ajunge sa il coste pe un pacient italian jumatate cat l-ar fi costat in Italia. Diferenta dintre Romania si Italia este, sa zicem, de unu la cinci, diferenta dintre Anglia unu la patru”, a declarat medicul stomatolog Mihai Frisan.
Daca la toate acestea adaugam publicitatea si promovarea facute de clientii multumiti de servicii, in Romania turismul medical ar trebui sa fie o adevarata mina de aur. Dar nu. De ce? “La noi in tara, cel putin in zona Ardealului, nu cred ca exista tursim medical. Poate ca in Bucuresti exista. Nu avem firme de turism cu care sa colaboram. Turism medical inseamna ca exista o firma de turism care aduce turisti pacienti care combina atat partea medicala cat si o parte de vizitare a unor regiuni frumoase”, a mai precizat Onoe.
“Probabil ca ar trebui facute parteneriate cu clinici, ar trebui sa se deschida cat mai multe clinici private, ar trebui facute parteneriate cu spitale, probabil si un centru de informare pentru pacienti”, a tinut sa sublinieze si Roxana Ghiram, vicepresedintele Asociatiei Hotelierilor din Cluj.
Practic, avem la indemana o reteta de succes, aplicata cu brio in tari ca Thailanda, pe care nu o materializam. Exista parteneriate intre clinicile private si hoteluri, asa ca posibilitatile sunt practic nenumarate. Dar, chiar si asa, nimeni nu se straduieste sa ofere astfel de servicii care ar putea impusca doi iepuri dintr-o lovitura. Bani la bugetul de stat, dar mai ales o promovare temeinica a obiectivelor turistice din tara noastra.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰