Mărturia CUTREMURĂTOAREA a unei mame care a câştigat la CEDO un proces contra statului român, care nu i-a apărat copilul de un tată violent
Luni la rând, o mamă s-a plâns în zadar autorităţilor că soţul ei îşi loveşte propriul copil, bebeluş pe atunci.
Luni la rând, o mamă s-a plâns în zadar autorităţilor că soţul ei îşi loveşte propriul copil, bebeluş pe atunci. După ce a fugit din casă, cu copilul în braţe, a căutat dreptatea în instanţe şi apoi la Curtea Europeană. După ani de zile, România a fost condamnată, pentru că nu ştie să-şi protejeze minorii. Şi trebuie să-i plătească copilului, astăzi adolescent, 10.000 de euro, daune. Reporterii Observator au vorbit în exclusivitate cu mama care şi-a pierdut tinereţea prin instanţe.
"Mă deranjează că plânge, cheltuim prea mulţi bani cu el, vreau să îl duci la mama ta. A început să îl bată, nu avea răbdare cu el. Îşi cumpăra mâncare şi o ţinea separat pe un raft acolo şi îmi spunea, dacă umblă nenorocitul la mâncarea mea, nu ştiu ce pot să fac. Nenorocitu' având un an jumate." Pare de necrezut, dar într-o astfel de atmosferă a trăit această femeie împreună cu copilul ei aproape doi ani de zile.
"Pe la vârsta de şase luni am sesizat prima dată autorităţile. Tot ce înseamnă violenţă şi tot ce un om civilizat percepe a fi violenţă." Femeia a cerut ajutor mai întâi la Direcţia de Asistenţă Socială Sector 4 unde a primit nişte sfaturi. Apoi, numai în 2004, a înregistrat nenumărate plângeri la Poliţie: "Am adus la cunoştinta secţiei 15 de Poliţie, nu s-a întâmplat nimic."
Fără niciun ajutor, a plecat din propria ei casă şi a intentat acţiunea de divorţ. S-a ascuns pe unde a putut şi s-a întors abia când fiul era deja de vârstă şcolară. După multe erori şi în instanţă, tatăl fusese totuşi condmanat la trei ani de închisoare cu suspendare. "Incompetenţa, pentru că mi-e greu să cred că avea cineva ceva împotriva unui copil pe care nici nu-l cunoştea. Cred că a fost vorba de incompetenţă."
Pentru aceste incompetenţe, avocata Nicoleta Popescu a obţinut condamnarea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Un precedent care poate conta în felul în care aceste speţe sunt tratate de judecători. Din păcate, CEDO nu poate obliga statul să-şi schimbe legile şi atitudinea. "Ceea ce ni s-a întâmplat nouă, statul român nu se poate recompensa nici în zece vieţi."
Tatăl în cauză s-a recăsătorit şi a făcut încă doi copii. Şi femeia respectivă a cerut însă în instanţă ca omul să fie îndepărtat cu forţa de locuinţă, apoi a divorţat, se pare din aceleaşi motive. Reprezentanţii Autorităţii pentru Protecţia Copilului nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰