Video România, educată doar pe hârtie. Elevii sunt speriaţi de structura anului şcolar: "Am fost bombardaţi cu teste. Nu cred că mai rezist"
S-a terminat şi prima vacanţă pentru elevi din acest an şcolar, dar ministrul Educaţiei nu şi-a făcut temele. N-a reuşit să termine de scris legile educaţiei. Asta deşi Ligia Deca a contribuit masiv la redactarea proiectului România Educată. Părinţii şi profesorii sunt nemulţumiţi de toate incertitudinile. Iar elevii nu mai vor module, ci vor să se întoarcă la trimestre.
Cum va arăta examenul de Bacalaureat, care va fi structura anului şcolar, cum vor intra elevii la liceu şi cine va verifica până la urmă lucrările de doctorat. Sunt întrebări fără răspuns în aşteptarea noii legi a Educaţiei.
Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Probabil că în jur de două săptămâni va mai dura până când vom reuşi să armonizăm.
Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Proiectul acesta nou legislativ trebuia să urmeze proiectul România Educată. Proiect România Educată, făcut şi condus de actuala doamnă ministru Ligia Deca. E ceva ce nu e în regulă.
Schimbările din preuniversitar ar da cel mai mult de furcă.
- De ce au devenit românii interesaţi de parenting. Urania Cremene: Cei mai mulţi dintre noi avem traume şi nu vrem...
- Creşte numărul şcolilor care vor beneficia de programul "Masa Caldă". Declaraţia făcută de noul ministru al...
- România, pe locul 3 în UE la capitolul bullying în şcoli. Cum poate fi prevenit fenomenul
Mihai Maci, lector universitar: Legile au fost făcute cu maximă viteză, au ieşit talmeş-balmeş. Eu consider că proiectul ăsta ar trebui abandonat şi început de la zero într-un mod serios.
Elevii vor trimestre, nu module
Dincolo de cele 9.000 de amendamente, elevii, întorşi la şcoală după primul modul, au nemulţumirile lor. Vor ca anul să fie împărţit în trimestre, nu în module.
Tiberiu, elev: Cred că am fost bombardaţi cu teste şi mi-e frică că aşa o să fie la final de fiecare modul, sincer. Nu cred că aş rezista.
Ama, elevă: Sperăm că nu o să mai dam o mie de teste în ultima săptămână din modul.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Modulul al doilea începe astăzi şi se încheie în data de 22 decembrie. Urmează anul viitor modulele 3,4 si 5 cu înca trei vacanţe. Şi dacă va fi aprobată propunerea Ministerului Muncii cu noile zile libere legale, atunci elevii vor mai avea două minivacanţe. Între 21 şi 24 ianuarie şi între 1 şi 4 iunie.
Ideea modulelor şi renunţarea la teze a venit tocmai pentru a reduce din presiunea notelor de la şcoală. Efectul a fost, însă, pe dos, spun copiii. În loc să pună notele în catalog oricând până la finalul anului, profesorii pun note pe ultima sută de metri, înainte de sfârşitul fiecărui modul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰