Antena Meniu Search
x

România, fruntașă la mortalitatea prin accident vascular cerebral

Ministerul Sănătăţii nu are bani, nici în acest an, pentru dezvoltarea programului de intervenţie în cazuri de accident vascular cerebral. Doar patru spitale din Bucureşti pot asigura gărzi permanente şi au aparatura necesară pentru a interveni în timp util. Dar sunt tot timpul pline.

Vezi și

Ministerul Sănătăţii nu are bani, nici în acest an, pentru dezvoltarea programului de intervenţie în cazuri de accident vascular cerebral. Doar patru spitale din Bucureşti pot asigura gărzi permanente şi au aparatura necesară pentru a interveni în timp util. Dar sunt tot timpul pline.

-Accidentul a intervenit la 12, ştiu cu exactitate pentru că i-am dat unei persoane şi am putut reconstitui, şi la ora 5 eram un om normal.

Olga este unul dintre pacienţii norocoşi. A chemat ambulanţa şi a fost operată în mai puţin de 4 ore de la apariţia AVC-ului. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în urmă cu două săptămâni, într-o localitate din Călăraşi blocată de nămeţi.

-Pacientul a ajuns la spitalul Lehliu-Gară la cinci ore de la atac. După alte două ore, a fost transferat la Spitalul Colentina din Bucureşti şi e posibil să rămână cu sechele permanente. 

Pe acelaşi subiect

-Omul trebuie să fie prezent la spital cu toate investigaţiile făcute şi să poată fi administrat tratamentul în primele patru ore şi jumătate de la producerea accidentului. Peste acest interval, lucrurile nu mai pot fi făcute, pentru că pot deveni nocive.

Spitalul Universitar din Bucureşti este unul dintre cele trei spitale din ţară care pot trata până şi anevrismele rupte. Spitalele care pot trata AVC-uri, pot fi numărate pe degetele de la o mână în Capitală: Universitar, Elias, Colentina şi Institutul de Boli Cerebrovasculare. 

-Spitalele cu secţii de Neurologie, rând pe rând, anunţă că nu mai au locuri şi le declară şi în dispeceratul de paturi, deja sunt supraaglomeraţi şi se încearcă redistribuirea către alte spitale, numai că la un anumit moment niciun spital nu mai are locuri pe secţia de Neurologie.

În 2015, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu promitea extinderea programului prin dotarea spitalelor cu tomografe şi angiografe care să trateze accidentul vascular cerebral. Însă banii n-au mai ajuns de la Minister.

-Una dintre unităţile sanitare care ar fi trebuit să trateze AVC-ul este Spitalul Militar din Capitală. Unitatea nu a primit însă banii necesari în 2015, aşa că anul trecut a cerut fonduri de la Ministerul Apărării. Acum reprezentanţii unităţii sanitare speră ca până la sfârşitul acestui an să poată trata accidentul vascular cerebral, prin toate procedurile.

Pe lângă lipsa fondurilor, spitalele se confruntă şi cu lipsa medicilor. Ar trebui să aibă cel puţin două linii de gardă cu specialişti în neurologie, care ştiu să trateze accidente vasculare cerebrale. Mulţi dintre cei care au fost pregătiţi de-a lungul anilor au plecat în străinătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri sociale » România, fruntașă la mortalitatea prin accident vascular cerebral