România, în topul european al traficului de persoane (Video)
România e în topul european al traficului de persoane după numărul de victime care ajung să fie exploatate sexual sau prin muncă. Iar jumătate dintre ele sunt copii.
România e în topul european al traficului de persoane după numărul de victime care ajung să fie exploatate sexual sau prin muncă. Iar jumătate dintre ele sunt copii. Fenomenul nu va fi putea fi oprit dacă ţările europene nu-şi schimbă legislaţia, spun oficialii. În Europa, doar trei ţări, printre care şi România, îi pedepsesc prin lege pe cei care apelează la serviciile unei persoane exploatate.
În România, aproape jumătate din tinerele care cad pradă reţelelor de trafic de persoane sunt copile şi, în majoritatea cazurilor, devin victime ale exploatării prin muncă sau în scop sexual.
Cei care apelează la serviciile lor comit o infracţiune şi pot fi pedepsiţi cu cel mult 3 ani de închisoare. Problema apare, însă, când românii ajung să fie exploataţi peste graniţe, în ţări europene unde această formă de abuz nu se pedepseşte prin lege.
O reţea poate câştiga peste 50 de mii de euro pe an din exploatarea unei singure persoane. Iar un grup ajunge să controleze zeci de victime.
- O fetiţă de 3 ani și-a împuşcat accidental sora de un an, când se juca nesupravegheată cu pistolul uitat de...
- Un tânăr se zbate între viaţă şi moarte, după ce a fost atacat cu o coadă de topor de un minor, în...
- Copiii români sub 14 ani vor avea cărți de identitate electronice. Când vor fi emise și cum vor arăta noile...
- Tânăr de 25 de ani din Bihor, arestat pentru pornografie infantilă. A cerut unei fete de 12 ani poze explicite şi...
- Albania a închis TikTok acuzând platforma că incită la violenţă în rândul copiilor. Un adolescent a fost ucis...
Fenomenul este greu de oprit. În Europa, doar în România, Italia şi Finlanda sunt prevăzute pedepse pentru cei care apelează la serviciile unei persoane exploatate.
400 de victime ale traficului de persoane au fost identificate doar anul trecut de autorităţile din România. Numărul lor este însă mult mai mare.
Cele mai multe victime provin din familii dezorganizate din Moldova şi Muntenia.
În primele 9 luni ale acestui an, procurorii DIICOT şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut 416 percheziţii în cazuri de trafic de persoane. Aproape 600 de indivizi au fost duşi la audieri şi s-au confiscat bunuri şi bani în valoare de 8,4 milioane de lei.
În Europa, numărul persoanelor traficate trece de 20 de mii, într-un singur an. De cele mai multe ori, victimele sunt din România, Ungaria, Polonia şi Bulgaria.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰