Video România începe vaccinarea anti-COVID-19. Vaccinul se administrează în două doze
A început oficial campania de vaccinare, iar prima persoană din România care a primit injecţia a fost o asistentă medicală de la Institutul Matei Balş. Ea a făcut parte din echipa ce a preluat primul pacient din ţară confirmat cu COVID-19.
- 530 de doze de vaccin au ajuns astăzi la spitalul Victor Babeş
- În Constanţa, primul medic vaccinat are 69 de ani
Cadrele medicale de la zece spitale de boli infecţioase din întreaga ţară vor fi astăzi vaccinate împotriva Sars Cov 2. Însă vaccinul se administrează în două doze; rapelul trebuie făcut în maximum 21 de zile de la prima administrare.
Asistenta Mihaela Anghel de la Institutul Matei Balş este prima persoană din România care a fost vaccinată. Tânăra de 26 de ani a primit prima doză de vaccin la ora la ora 9:00, în apaluzele colegilor. Ea a făcut parte din echipa care a preluat primul pacient din România confirmat cu noul coronavirus.
Asistenta vaccinată: Cred că a fost cea mai mare emoţie, am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această ţară. Este cel mai nedureros vaccin pe acre l-am făcut până acum.
Reporter: Ce le transmiteţi românilor care nu vor să se vaccineze?
Asistenta vaccinată: Le transmit să dechidă bine ochii şi să se avccineze să pute să săcăpăm de greutatea asta care ne apaă pe toţi.
Prima doză de vaccin a primt-o şi fostul manager al Institutului Matei Balş, Streinu Cercel.
Reporter: Acum zece luni intra primul pacient cu COVID 19 pe poarta Institutului, cum a fost în aceste zece luni pt dvs şi colegii dvs?
Streinu Cercel: A fost o muncă enormă, titanică aş putea spune de dimineaţă şi până seara 24 din 24, 7 din 7. Vaccinul este superb din punct de vedere al modului în care a fost conceput.
Vlad Voiculescu: Momentul este unul important, este unul de speranţă şi este unul care ar trebui săî ne arate că putem învinge acest virus, dar trebuie să fim în continuare precauţi, pentru următparele, cel puţin, şase luni.
La Spitalul Victor Babeş, prima persoană vaccinată a fost medicul Ana Veja, de altfel, primul cadru medical infectat cu COVID-19 în primăvara acestui an din unitatea sanitară.
Ana Veja medic Victor Babeş: Sunt foarte fericită că am putut să fiu prima. Am fost prima care a întâmpinat covid în acest spital. Nu este de glumit cu această boală. Ne luptăm cu ea de nouă luni. Suntem toţi oboşiţi şi stresaţi. Iar la final de zi este totul o loterie.
530 de doze de vaccin au ajuns astăzi la spitalul Victor Babeş
La uşa centrului de vaccinare zeci de cadre medicale s-au aşezat la coadă. Şi la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a început vaccinarea cadrelor medicale, tot în jurul orei 9:00. Managerul a fost primul dintre cei 260 de angajaţi aflaţi pe lista pentru vaccinare.
Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Nu mă pot simţi decât norocos. Sunt mulţumit că, în cele din urmă, vaccinul a a juns şi pe piaţa din România. Reprezintă punctul de temelie în combaterea pandemiei.
Reporter: Mergeţi mai liniştit acasă.
Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: Mergeam liniştit şi până acum, dar în momenul de faţă ştim că într-adevăr este luminiţa de la capătul tunelului.
În Constanţa, primul medic vaccinat are 69 de ani
Vaccinarea anti-COVID a început tot de dimineaţă şi în oraşul de sub Tâmpa. Directorul medical al spitalului de Boli Infecţioase Braşov a fost primul care a primit serul.
Doamna doctor: Mulţumesc frumos! Bravo! Mulţumesc mult. Nici nu doare, să ştiţi.
Astăzi sunt vaccinaţi medici din zece spitale de boli infecţioase din ţară. Prima etapă de vaccinare a personalului medical se va încheia la finalul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, iar populaţia va fi vaccinată undeva în luna aprilie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰