Antena Meniu Search
x

Cea mai rece zi de 7 mai din ultimii 60 de ani, din cauza valului de aer polar

După grindină, furtuni şi ploi, peste România a venit iarna cu zăpadă şi temperaturi de februarie. A fost cea mai friguroasă zi de 7 mai, din ultimii 60 de ani. A nins viscolit la munte, iar în Moldova şi Transilvania inundaţiile au făcut prăpăd. Un copil şi două femei au murit luaţi de ape.

de Redactia Observator

la 07.05.2019, 20:23

Vezi și

După grindină, furtuni şi ploi, peste România a venit iarna cu zăpadă şi temperaturi de februarie. A fost cea mai friguroasă zi de 7 mai, din ultimii 60 de ani. A nins viscolit la munte, ca în toiul iernii, iar în Moldova şi Transilvania inundaţiile au făcut prăpăd. Un copil de patru ani şi două femei au murit luaţi de ape, iar alţi oameni au fost scoşi pe braţe din case de pompieri. Vremea s-a întors pe dos în multe ţări din Europa, aflate în calea unui val de aer rece polar.

Ziua de 7 mai a adus frig de februarie, inundaţii şi grindină cât pumnul în câteva judeţe din sud. Râurile au rupt malurile, iar în Bistriţa, şuvoaiele au ucis un copil de 4 ani. Băieţelul se juca lângă un pârâu, când l-a surprins viitura. 

Viiturile produse în România au adus la vale munţi de gunoaie

Rudele copilului spun că "băiatul mai era cu unul mai mărişor. Ăla a afugit şi a anunţat părinţii. Până au venit părinţii, l-a luat apa mare". 

Prutul a scos pe mal trupul unei femei, în apropierea unui sat din Vaslui, iar în Argeş, o alta a murit în drum spre casă, luată de ape. 

O ambulanţă trimisă în misiune a rămas blocată peste noapte în apă şi mâl, iar echipajul s-a salvat în ultimul moment. A plouat în 12 ore cât într-o lună, iar viiturile au adus în sate munţi de gunoaie.

Temperaturile au scăzut în România chiar şi cu 15 grade de la o zi la alta

În Vaslui, oamenii aflaţi în calea inundaţiilor au primit alerte pe telefon şi au fost sfătuiţi să evacueze zonele, dacă va fi nevoie. 

Apele au izolat un sat întreg şi în Iaşi. A fost cod portocaliu de inundaţii în Moldova şi Transilvania. Ploile şi vântul au scăzut într-o noapte temperaturile cu mai mult de 12 grade.

Dacă luni la Feteşti au fost 27 de grade, marţi temperatura abia a atins 12 grade. Şi Capitala a trecut în câteva ore de la 20 de grade la 11. 

Cu totul neobişnuit pentru luna mai, zăpada a acoperit întreg arcul carpatic. Pe creste a viscolit şi au fost temperaturi de îngheţ - minus 15 grade.

Temperaturi mai mici cu 15 grade

A nins chiar şi la poalele munţilor, iar temperatura a scăzut cu 15 grade. În această perioadă din an, la munte ar trebui să fie 20 de grade.

Meteorolologii au măsurat cele mai mici temperaturi care au fost înregistrate în această zi, în ultimii 60 de ani.

Minima istorică, de 4.5 grade, a fost atinsă la Cotnari, iar maximele istorice la Târnăveni, Rădăuţi, Deva, Satu Mare şi Târgu Mureş, unde s-au înregistrat cel mult 8 grade. 

Un nucleu de aer rece antrenat de un ciclon mediteranean a adus în România grindină, iar un val de aer polar din nord-vestul Europei a scăzut temperaturile.

După furtuni şi ploi, au venit ninsorile şi îngheţul. Neobişnuit de frig va fi şi miercuri. Aproape toată Europa e sub avertizare de vreme severă. A nins în Germania, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia, dar şi în Slovenia şi Bulgaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Cea mai rece zi de 7 mai din ultimii 60 de ani, din cauza valului de aer polar