Antena Meniu Search
x

Video România recoltează cu 6 milioane de tone mai puțin porumb în 2022. Care vor fi urmările

Fermierii care în acest an au cultivat porumb îşi numără deja pierderile. În multe zone de ţară plantele nu mai sunt bune nici de dat la animale. Vom recolta cu peste şase milioane de tone mai puţin, în comparaţie cu 2021. Asta înseamnă desigur că vom găsi în magazine mălai mai scump.  

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.08.2022, 19:17

Radu Gruiu cultivă porumb pe mai bine de 300 de hectare din judeţul Ilfov. Peste o lună ar trebui să recolteze. Se aştepta la o producţe bogată, numai că seceta i-a dat planurile peste cap.

România recoltează cu 6 milioane de tone mai puțin porumb în 2022

Radu Gruiu, fermier: Între 2 şi 4 mii de kilograme la hectar, în funcţie de sol. Anul trecut am avut o medie de 6.800 de kg de porumb la hectar. Iar dacă producţia e la jumate faţă de anul trecut, costurile, în schimb, s-au dublat.

Radu Gruiu, fermier: Scumpirile au fost în lanţ. Şi au fost la toate componentele cu care noi lucrăm. Îngrăşăminte, de 4 ori mai scump. Combustibilul care s-a dus la 9 lei. Semintele care s-au scumpit.

Pe acelaşi subiect

În toată ţara culturile cu porumb arată rău. Cea mai gravă situaţie e în Vrancea, acolo unde câmpurile sunt distruse în proporţie de sută la sută. Dar probleme mari sunt şi în Vaslui, Galaţi, Iaşi şi Botoşani.

Cezar Gheorghe, expert comerţ cereale: Toată ţara este afectată. Nu există o zonă în care puteam spune că aici e bine.Plantele mor efectiv. Tot ce înseamnă porumb, la peste 32 de grade începe să fie afectată iremediabil.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Dacă iniţial fermierii spuneau că în acest an vor reuşi să recolteze 14,5 milioane de tone de porumb, acum, din cauza secetei, mai speră că vor reuşi măcar să aibă o producţie de 8 milioane de tone. Evident, totul depinde de cum va fi vremea în perioada următoare, pentru că e posibil ca producţia să fie şi mai mică. Dacă ne raportăm la anul 2021, acum producţia de porumb va fi cu aproximativ 40 de procente mai mică.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Între producţia evaluată în câmp şi producţia înmagazinată tot timpul sunt diferenţe. Putem avea scuturarea producţiei, pot să apară nişte vijelii să-ţi culce la pământ lanurile de porumb.

O producţie mai mică de porumb va aduce preţuri şi mai mari la mălai care, oricum s-a scumpit cu 32% în ultimul an. În plus, fermierii vor reduce cantităţile de porumb trimise în străinătate.

România exporta, de regulă, 7,5 milioane de tone de porumb. În acest an însă, abia dacă vom exporta cel mult trei milioane de tone.

Cezar Gheorghe, expert comerţ cereale: Nimeni din jurul nostru nu stă bine. Ungaria, care promitea 7 milioane o să ajungă la 3,7 milioane de tone. Franţa, care era a doua vioară la porumb după România, anul acesta, din 13,7 milioane de tone, vor ieşi cu 10,3.

În schimb, producţia din Ucraina e bună. Acolo se vor recolta aproximativ 25 de milioane de tone. Situaţia ar fi fost alta şi la noui dacă aveam sisteme de irigaţii. Până acum însă au curs doar promisiuni.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Până în 2027 să realizăm 155 de amenajări. Data de începere a lucrării.iată, decembrie 2022. Noi trebuie să vedem că încep lucrările în acea lună. Unde? La obiectivele respective! Ce fac? Exact ce trebuie şi ce-i prevăzut în act. Toate obiectivele nu-s puse pur şi simplu. Au proiecte.

1,5 miliarde de euro ar urma să fie investiţi în sisteme de irigaţii. Ministerul Agriculturii promite ca suprafaţa irigată să crească în următorii ani până la 2,5 milioane de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » România recoltează cu 6 milioane de tone mai puțin porumb în 2022. Care vor fi urmările