Antena Meniu Search
x

România a înregistrat un nou record de infectări cu SARS-CoV-2, iar previziunile sunt sumbre: "Nu o să ne oprim aici"

777 de cazuri noi au raportat autorităţile, astăzi. Este un nou record al infecţiilor cu SARS-CoV-2 în România. Iar viitorul ar trebui să ne dea fiori: o notă a Guvernului, în baza căreia s-a prelungit starea de alertă pentru încă 30 de zile, arată că, peste fix o lună, am putea ajunge lejer la 1.600 de cazuri zilnic. Iar la toamnă vom număra testaţii pozitiv de la 1800 în sus.

de Redactia Observator

la 16.07.2020, 20:29

Vezi și
  • 777 de români s-au infectat cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore.
  • Previziunile arată că am putea ajunge chiar și la mii de infectări pe zi.

După două luni de stare de urgenţă şi alte două în alertă, România înregistrează cel mai mare număr de cazuri raportate într-o singură zi. 777. Şi, de data asta, nu e nici cifră magică, nici norocoasă. 

Cristian Oancea, manager spital Timișoara: Nu o să ne oprim aici, e posibil să ajungem la 1.000 în curând. Avem atât de multe focare şi nu avem o legislaţie, astfel încât a început imunizarea în masă. Înseamnă că vom trece aproape toţi prin infecţie. 

Iar previziunile nu se opresc aici. La mijlocul lunii august, am putea avea între 1.200 şi 1.600 de cazuri noi în fiecare zi. Sunt cifrele publicate într-o notă de fundamentare a Guvernului, în baza căreia a fost luată hotărârea de prelungire a stării de alertă. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: În condiţiile în care nu s-ar implica nimeni şi am avea un vid legislativ, putem ajunge şi în acea situaţie. 

O situaţie despre care epidemiologii vorbesc de mult. Doar că nimeni nu a luat în calcul răspândirea virusului în lipsa unei legislaţii constituţionale. 

Emilian Popovici, epidemiolog: Noi nu am putut să ţinem cont de sutele de externaţi care au fost testaţi pozitiv. Externaţii la cerere. Ne gândim pentru 14 august - 836 de cazuri, proiecţia noastră, iar pentru 14 septembrie - 1880 de cazuri. Este posibil să fie justificată acea creștere pe care o prezintă și Guvernul.

Ludovic Orban, premierul României: În condiţiile în care nu s-ar adopta legea este clar că riscul de creştere a numărului de infectări există. 

Cele mai mari focare de infecţie sunt, acum, în Galaţi, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Vâlcea, Braşov, Brăila și Bucureşti. Iar creşterile par să devină incontrolabile. 

Să ne amintim. În vârful primei cocoaşe, în Starea de Urgenţă, în România erau, în medie, 320-360 de cazuri, zilnic. În prima parte a lunii mai, cifrele au scăzut. Apoi, am intrat în stare de alertă şi, aparent, ne-am revenit. Media era de 150 de cazuri.

Dar ne-am relaxat. Pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport în comun. Bâlbâielile autorităţilor au anulat măsuri de restricţie chiar la Curtea Constituţională şi neîncrederea oamenilor a crescut. Unii au devenit coronasceptici. 

Toate au dus la o creştere considerabilă de cazuri. Prin comparaţie, lunile iunie şi iulie arată că numărul de infectări a explodat: mai mult de dublu. Peste o treime din numărul total de pacienţi diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 au fost depistaţi în ultimele 30 de zile. 

Emilian Popovici, epidemiolog: Trebuie respectate măsurile, cele trei măsuri care se cunosc foarte bine. Purtatul măştii, distanţarea şi igiena mâinilor. 

Cristian Oancea, manager spital Timișoara: Ne putem lupta cu boala, pentru oameni, să-i facem bine, dar nu ne putem lupta cu aceste teorii conspiraţioniste. În faţa morţii toţi suntem egali. 

Şi, potrivit calculelor făcute de specialişti, suntem încă departe de un al doilea val, real, al pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » România a înregistrat un nou record de infectări cu SARS-CoV-2, iar previziunile sunt sumbre: "Nu o să ne oprim aici"