Antena Meniu Search
x

Video România se află printre primele ţări producătoare de vin din UE. Secretele îmbutelierii şi depozitării vinului

Plin de savoare şi cu o istorie fascinantă în spate, vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume. Licoarea bahică, ce datează din cele mai vechi timpuri, nu este folosită doar pentru a ne delecta cu gustul şi aroma ei la petreceri, ci şi în ritualurile religioase. În România se face vin de trei mii de de ani. Însă, pentru a se păstra mai bine este important cum şi în ce este îmbuteliat vinul. Până acum trei secole se ţinea în butelci, burdufuri şi butoaie din lemn.

de Redactia Observator

la 06.03.2021, 15:18

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Descoperirile arheologice arată că istoria vinului pe teritoriul şării noastre datează de aproape trei mii de ani. Geto-dacii apreciau această băutură şi chiar dacă Burebista ordona arderea viilor, strămoşii noştri tot se delectau cu licoarea bahică pe ascuns. Acum România se află printre primele ţări producătoare de vin din Uniunea Europeană.

Însă calitatea unui vin bun constă şi în modul în care este îmbuteliat. Deşi există sute de tipuri de sticle de vin, cei mai mulţi producători folosesc trei forme: sticla burgundă, sticla riesling şi cea bordoleză.

Expert: Aceasta este o sticlă folosită pentru vinuri roze şi albe. Se vede foarte bine culoarea, se evidenţiază nuanţele frumoase de roz sau galben-auriu. Sau această sticlă superbă care este folosită pentru vinurile de cea mai înaltă calitate. Sticlele cele mai uzuale sunt cele de tip burgund albe şi respectiv uvag.

Chiar dacă este o invenţie veche, sticla de vin nu intră decât cu trei secole în urmă pe marea scenă a comerţului mondial.

Ioan Buia: De-a lungul timpului vinul a fost îmbuteliat, păstrat în diferite moduri. Prin sec 17-19 s-a ajuns la concluzia că cu cât este mai ermetic închis vinul, cu atât se poate păstra mai bine, se poate transporta mai bine.

Sticla de vin de 750 de mililitri este considerată un etalon în majoritatea ţărilor. Iar în spatele acestei alegeri sunt mai multe legende.

Ovidiu Negrea Oprean, producător vin: Legenda spune că în trecut, atunci când voiai să cumperi un pământ sau să faci o tranzacţie comercială întotdeauna exista cumpărătorul, exista vânzătorul şi mai trebuia să existe şi cea de-a treia persoană, un martor sau un notar, iar la final ca petleciuire pentru înţelegerea făcută se consuma un pahar cu vin. Bineînţels trebuiau să fie 3 pahare pline, care erau băute până la fund pt ca acea înţelegere să fie respectată. De asta, sticla, practic, are 750 de ml, înseamnă însumarea celor 3 pahare.

La ora actuală România are peste 180.000 de hectare cultivate cu viţă-de-vie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » România se află printre primele ţări producătoare de vin din UE. Secretele îmbutelierii şi depozitării vinului