Antena Meniu Search
x

România îşi numără şomerii. Peste un milion de contracte suspendate într-o singură lună

România îşi numără de la o zi la alta şomerii. Peste un milion de contracte de muncă au fost suspendate într-o singură lună, iar analiştii economici se asteaptă la şi mai rău. Agenția de rating Fitch, o instituție care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o țară pentru investiții, estimează că vom ajunge la o rată a şomajului de 8 la sută. Cea mai mare din istorie.

de Redactia Observator

la 21.04.2020, 22:11

Vezi și
  • Antreprenorii și analiștii economici cer intervenția statului
  • Industria HORECA, în criză ca urmare a măsurilor de izolare

În industria HORECA se resimte cel mai tare blocajul economic. Liviu Vieru are o agenţie de PR marketing şi evenimente. În vremurile bune, avea peste o mie de clienţi din Bucureşti. Acum, de când toate barurile, cafenelele şi restaurantele au fost închise, activitatea s-a redus dramatic. La fel şi încasările.

Liviu Vieru, antreprenor - Încasările se duceau la 15-20 mii euro pe lună, acum se duc la nivelul șomajului tehnic. Partea care ține de evenimente publice a fost sistată în totalitate, fie amânată, fie complet anulată.

Imediat ce a fost posibil, Liviu a depus documentele pentru a beneficia de ajutorul de la stat.

O situaţie care se repetă, aproape la indigo, şi în sectorul construcţiilor. Valentin Popescu este directorul unei companii producătoare de geam termoizolant şi sticla artistică. În această perioadă, nu produce mai nimic.

Valentin Popescu, director companie - Ne situăm cu o scădere de circa 65-70 la sută față de luna trecută. Acum avem undeva la 60 la sută din angajați trimiși în șomaj tehnic, Este ceva mai rău decât în 2008 - 2010.

Ramuri întregi ale industriei, în impas din cauza noului coronavirus

Industria construcţiilor, alături de HORECA, turism şi industria prelucrătoare au fost lovite ca un tsunamii de criza coronavirusului. Datele de la Ministerul Muncii arată că în acest moment sunt peste un milion de contracte de muncă suspendate. Faţă de doar 500 de mii, câte erau la final de martie. Şi numărul contractelor încetate a crescut simţitor.

Dan Schwartz, analist economic Mecanismele pieței sunt foarte sensibile. Avem nevoie de infuzie de cash pe piață. Cu cât e făcută mai repede, cu atât poate să ajute companiile să își revină.

O agenţie care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o țară pentru investiții, estimează că rata şomajului va urca de la 3,9% la 8%. Va fi cea mai mare creştere înregistrată vreodată.

Dan Schwartz, analist economic - Statul ar trebui deja să se gândească la felul în care poate finanța o astfel de situație dificilă. Trebuie să apeleze la surse atrase, fie de la FMI, Banca Mondială.

Analiştii estimează un deficit bugetar de până la 8% din PIB în 2020, cu mult peste prognoza oficială a Guvernului, de 6,7%, pe care a fost construită recenta rectificare bugetară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » România îşi numără şomerii. Peste un milion de contracte suspendate într-o singură lună