România, locul al cincilea la nivel european, când vine vorba de consumul băuturilor alcoolice
Românii se situează pe primele poziţii la nivel european atunci când vine vorba despre consumul de alcool. Mulţi preferă să renunţe la orice altă plăcere, doar ca să-şi cumpere băutură.
Românii se situează pe primele poziţii la nivel european atunci când vine vorba despre consumul de alcool. Mulţi preferă să renunţe la orice altă plăcere, doar ca să-şi cumpere băutură. Nu îşi cumpără cine ştie ce băuturi fine. Vinurile ieftine şi berea sunt preferate de cei care nu prea ştiu când să se oprească.
Pe oricine ai întreba, răspunsul e sigur. Românii sunt prieteni cu paharul. Suntem pe locul al cincilea printre ţările din Europa, după cetăţenii ţărilor nordice arată un studiu recent făcut de Organizaţia Mondială a Sănătătii.
56% dintre români preferă berea, în timp ce 28% aleg să consume vin şi doar 16% băuturi spirtoase. În medie, pe an un român consumă aproape 13 litri de băuturi alcoolice.
Ultimele statistici ne arată că cel puţin un sfert din băuturile alcoolice consumate sunt produse în propriile gospodării iar când cumpără prefera vinul şi berea. Un român scoate în medie din buzunar săptămânal 15 lei pentru băuturi alcoolice.
Aşadar suntem campioni şi în ceea ce priveşte producţia. În 2018 am fost pe locul al şaselea la nivel european şi al 13-lea la nivel mondial la producţia de vin.
Şi în spitale, numărul pacienţilor care ajung în comă alcoolică creşte mai ales în perioada sărbătorilor şi în weekend-uri, atunci când românii sunt liberi şi cu chef de distracţie.
Nu doar bărbaţii sunt consumatori înrăiţi de alcool. Şi femeile au început să bea. În 2018 au fost internate - la Institutul Socola - 300 de femei, iar anul trecut peste 350.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰