Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România, tot mai aproape de Oscar. Documentarul lui Radu Corniciuc, premiat la Festivalul Internaţional de la Cracovia

Fostul jurnalist, Radu Ciorniciuc şi-a făcut, în acest an, debutul în cinematografie cu un documentar pe care l-a filmat timp de 4 ani. Şi a fost cu noroc. şi cu pricepere, pentru că filmul a primit deja mai multe premii.

de Redactia Observator

la 12.06.2020 , 14:37

  • Familia din Delta Văcăreşti l-a impresionat pe Radu.
  • Documentarul a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Cracovia.

Unul dintre trofee îi asigură chiar calificarea pentru nominalizarea la Oscaruri, spune regizorul, deşi lista oficială nu este încă publică. Reporterul nostru, Georgiana Ion, a realizat un intervium în exclusivitatem cu Radu Ciorniciuc, în locul în care se întâmplă acţiunea filmului.

În inima Bucureştiului, înconjurată de beton, oaza verde de la Văcăreşti a ajuns subiect de documentar.

Ceauşescu a vrut sa facă pe locul cartierului Vacareşti, din Capitală, cel mai mare lac de acumulare din regiune. Până la Revoluţie, însă, a apucat să construiasca doar digurile dimprejur.

Vezi și

Au urmat 25 de ani, timp în care locul a fost abandonat şi umplut de gunoaie. Incredibil este că, Mama Natura şi-a spus cuvîntul şi Delta Vacareşti este acum cel mai mare parc natural urban din Uniunea Europeana.

Radu Ciorniciuc a fost atras de această locaţie, încă de pe vremea când lucra în presă. Dar, ajuns acolo pentru prospecţie, a găsit mai mult decât spera. A găsit şi o poveste, cea a unei familii care trăia în plină sălbăticie.

Radu Ciorniciuc, regizor documentar: Şi am văzut nişte copii care fugeau prin vegetaţia asta, erau semi-dezbrăcaţi, cu părul ars de soare. arătau ciudat, trebuie să recunosc. Ne-am dus, ne-am apropiat de ei, ne-au spus că ei locuiesc aici, că aici s-au născut şi ne-au prezentat tatălui lor.

Familia din Delta Văcăreşti l-a impresionat atât de mult pe Radu, încât i-a transformat pe membri ei în personaje

Radu Ciorniciuc, regizor documentar: Filmul spune povestea unei familii care a locuit aici timp de 20 de ani şi care avea o relaţie foarte strânsă cu natura, foarte armonioasă. Relaţie care s-a rupt odata cu declararea acestei zone parc natural urban şi cu evacuarea lor de aici. Practic, timp de 4 ani, i-am urmărit în aventura asta a lor de a se adapta de la o viaţă izolată social, la una integrată social.

În cei patru ani de filmări, s-au întâmplat multe. Dar, chiar şi mutaţi la oraş, copiii nu s-au putut rupe de lumea lor de dinainte. Acum sunt ghizi pentru turiştii care vor să descopere delta din mijlocul Capitalei. Erau acolo şi când echipa noastră de filmare a ajuns pentru interviul cu Radu.

În urmă cu o săptămână, documentarul a fost premiat la Festivalul Internaţional de la Cracovia. Iar asta îi asigură calificarea pentru o nominalizare la Oscar. Radu este modest şi speră doar ca filmul să fie o lecţie pentru noi toţi.

Radu Ciorniciuc, regizor documentar: Sper că filmul va fi văzut de cât mai mulţi oameni şi sper ca bucata asta din România pe care o arată filmul să fie una care apropie, să fie una care îi face pe oameni să inţeleaga că nu doar România are nişte probleme, ci că toată. ţările din toată lumea au probleme similare.

Dacă filmul nostru va fi premiat la Oscar pentru cel mai bun documentar, vom afla la începutul anului viitor. Noi sperăm că aşa va fi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » România, tot mai aproape de Oscar. Documentarul lui Radu Corniciuc, premiat la Festivalul Internaţional de la Cracovia