Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Românii aleg tot mai des brânzeturi premium. Un platou cu delicatese costă cât o cină la restaurant

Românii iubesc telemeaua şi caşcavalul românesc, dar au prins şi gustul brânzeturilor rafinate, italieneşti sau franţuzeşti. Gouda, raclette, pecorino și alte delicii deţin un procent semnificativ din piaţa locală - se apropie de 15%. Producătorii români s-au adaptat şi ei şi vin cu tot felul de combinaţii inedite, precum brânza cu trufe.

de Mădălina Chiţac

la 26.07.2025 , 19:24

Acest sortiment italienesc de brânză e printre preferatele clienţilor care ajung în magazinele cu produse gourmet.

"Se poate consuma ca atare, pe platouri sau alături de brânzeturi şi de carne. Tot ce înseamnă gama pecorino, fie că este cu fistic, ardei sau clasic, ele sunt deosebite şi ne spun o poveste. Pecorino cu pere este unul din cele mai apreciate brânzeturi ale noastre", spune Lucica, reprezentant magazin cu produse gourmet.

Vânzările de brânzeturi rafinate sunt tot mai mari de la zi la zi. Numai în acest magazin s-a înregistrat o creştere a vânzărilor de 20%, în ultimul an.

Articolul continuă după reclamă

"Sunt curioși să descopere tot timpul sortimente noi. Sunt şi clienţi care rămân foarte fideli unui produs, dar care vor să şi descopere produse noi", povesteşte Lucica.

Prețurile pornesc de la 20 de lei pentru 100 de grame

O sută de grame de pecorino cu pere costă 20 de lei, iar cel cu fistic 22 de lei.

"Prefer ori cele fără lactoză, ori cele cu un anumit tip de mucegai. Gorgonzola cu mucegaiul albastru, brânză raclette care se face în stil elveţian. Cam astea sunt preferatele mele", a transmis un cumpărător.

"Trebuie să gustăm şi din alte locuri. Poate nu putem să călătorim să mâncăm la origine brânza, aşa că e bine să mâncăm şi aici", a adăugat altă persoană.

Românii caută arome noi, dar vor și produse locale. Aşa că fermierii noştri s-au adaptat: brânză maturată cu trufe, din lapte sută la sută românesc.

Producătorii români, obligaţi să se reinventeze

"Dacă înainte producătorii români veneau doar cu simplul caşcaval şi telemea, acum fac brânzeturi din tot felul de combinaţii, cu trufe, cu chilli, brânză pentru grătar halloumi, brânză afumată. Preţul… între 20 şi 24 de lei per 250 de grame", a precizat Andra Radu, proprietar băcănie.

În băcănii, clienţii caută platouri gata făcute cu brânzeturi pentru acasă. 

"Minunatul pecorino cu fistic, brânza de capră, pecorino di rocca şi renumitele măsline de Sicilia. Salamul cu fenicul, avem un prosciutto cotto, pastrama de vită şi prosciutto di Parma", a spus un reprezentant.

Un astfel de platou costă 450 de lei şi e potrivit când avem 10-12 persoane invitate la masă.

Potrivit datelor recente, brânzeturile sofisticate, precum camembert, raclette, trapist, tilsit, pecorino, burrata sau gouda, reprezintă 13% din valoarea totală a pieței, în timp ce cașcavalul deține 32%, urmat de telemea cu 27%. Vânzările de brânzeturi în România ajung la 5 mld. lei anual.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii spre o carieră în gaming?
Observator » Ştiri sociale » Românii aleg tot mai des brânzeturi premium. Un platou cu delicatese costă cât o cină la restaurant