Antena Meniu Search
x

Românii, campioni la stat și la afecțiuni cauzate de sedentarism. La ce riscuri ne expunem

Românii preferă statul pe canapea în detrimentul unei plimbări, iar asta se traduce în vizite mai dese la medic.

Românii preferă statul pe canapea în detrimentul unei plimbări, iar asta se traduce în vizite mai dese la medic.

Un procent de 61% din populația României are un stil de viață sedentar și nu practică deloc sport, arată un studiu citat de Agerpres. Doar 6% dintre români practică sport cu regularitate, fapt ce ne plasează în topul celor mai sedentare populații din Uniunea Europeana, un procentaj mai scăzut fiind înregistrat de Cehia, Polonia și Bulgaria. Sedentarismul este cauza unora dintre cele mai neplăcute și greu de tratat afecțiuni și, din păcate, prea puțini dintre noi sunt conștienți de riscurile la care se expun.  

Iată ce boli sunt cauzate de un stil de viață sedentar:

1. Una dintre cele mai neplăcute, dar și mai des întâlnite afecțiuni

O problemă de sănătate care afectează în mare măsură stilul de viață a oricărui pacient este boala hemoroidală, cauzată, printre altele, de sedentarism și o alimentație nesănătoasă. În țara noastră, procentul pacienților diagnosticați ajunge la 15-20% din populație, însă el arată doar persoanele care au ajuns la medic, așadar numărul real al românilor care s-au confruntat cu această boală este mult mai mare.

Este o afecțiune ce se poate agrava, dacă nu este tratată corect. Este de ajuns să citești ce spun medicii despre hemoroizi, pentru a te convinge că este o boală gravă, ce nu trebuie sub nicio formă ignorată.

2. Tensiune ridicată și un nivel crescut al colesterolului rău

Tensiunea mare și un nivel al colesterolului rău peste cel optim determină apariția bolilor cardiovasculare, supranumite ucigașul numărul 1 la nivel mondial. De altfel, bolile de inimă sunt și cele care omoară anual cei mai mulți români, iar insuficiența cardiacă este o afecțiune chiar mai gravă decât unele forme de cancer, spun medicii.

Mișcarea ajută la scăderea tensiunii și a colesterolului, ajutând întregul sistem cardiovascular, astfel încât cei care au probleme de această natură trebuie să lucreze prima dată la schimbarea stilului de viață.

3. Cancerul, boala secolului, este favorizat de sedentarism

S-a constatat că sedentarismul este responsabil pentru dezvoltarea a trei tipuri de cancer.  Fiecare două ore petrecute de o persoana în scaun, nemișcată, cresc cu 10% riscul de dezvoltare a cancerului endometrial, cu 8% riscul de cancer la colon și cu 6% riscul de cancer la plămâni, arată un studiu realizat la Universitatea Regensburg.

4. Depresia, o boală de care suferă, oficial, 5% dintre români

Depresia este și ea o consecință a sedentarismului și este adesea cauzată de un stil de viață nesănătos. Cum mișcarea ajută la secreția de endorfine, supranumiți hormonii fericirii, ea joacă un rol important când vine vorba despre starea noastră de spirit și echilibrul nostru emoțional. 900.000 de români, adică 5% din populaţie suferă de depresie, iar la nivel mondial, sunt înregistrate 300 de milioane de cazuri. În țara noastră numărul ar putea fi mult mai mare, deoarece încă sunt multe cazuri nediagnosticate în mod oficial.

Mișcarea, indiferent de natura ei, este în mod cert sănătoasă și esențială pentru un organism puternic. Pentru a face sport nu ai neapărat nevoie de un abonament la sală și nici de vreun antrenor personal, poți să faci exerciții în propriul living, să mergi pe jos în loc să iei mașina sau autobuzul sau să ieși la jogging în parc. Sportul te ajută din toate punctele de vedere, atât fizic, cât și mental.

Sursa foto: luckyraccoon/Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Românii, campioni la stat și la afecțiuni cauzate de sedentarism. La ce riscuri ne expunem