Antena Meniu Search
x

Video Românii cu fose septice, amenințați cu sancțiuni de 5.000 de lei. Primar: "Dacă vor fi controale, vor fi amendați"

Toamna se numără fosele septice. Guvernul vrea să înfiinţeze un registru de evidenţă pentru a monitoriza situaţia apelor uzate. Proprietarii sunt obligaţi să le declare la primărie, ca să fie verificaţi dacă nu poluează. Şase din zece români au fose septice şi nu toţi au contracte cu firme de vidanjare. Cine nu se înscrie în registru, primeşte cinci mii de lei amendă. 

de Redactia Observator

la 31.10.2022, 21:27

Vezi și

Toţi proprietarii de case care au fose septice trebuie să le înregistreze la primărie în termen de şase luni de la terminarea construcţiei. Nu este un moft, ci o directivă europeană, care ţine de calitatea mediului. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: "Sunt foarte multe fose septice care nu respectă standardele minime de epurare a apelor uzate. Sunt foarte multe situaţii când este aproape imposibil de urmărit cine face finalizarea şi unde ajunge apa uzată."

Obligaţia de a declara fosa septică a fost instituită pentru a verifica dacă proprietarul are contract cu o firmă de vidanjare şi nu aruncă dejecţiile la întâmplare. Acum sunt destui care nu au intrat în legalitate. În comuna Mica, de lângă Dej, primarul este nedumerit. 

Tiberiu Zelencz, primarul comunei Mica, județul Cluj: "Până astăzi, foarte puţini şi-au declarat aceste fose. Nu înţeleg din ce cauză. Probabil oamenii, în acest timp, sunt foarte rezervaţi în acest sens.  Le este teamă, mai mare teamă le este că li se vor percepe unele taxe în plus. Avem în jur de 1.500 de gospodării în comună, până în 10 persoane s-au înscris la noi."

Pe acelaşi subiect

Câti români au acces la canalizare?

Doar 4 din 10 români au canalizare. Ceilalţi trebuie să se înscrie în registrul naţional pentru fose septice şi să facă acum contracte pentru ca dejecţiile să ajungă în staţii speciale. 

Viorel Cucu, primarul comunei Adâncata: "În momentul de faţă avem 60 de persoane înscrise în registru pentru înscrierea foselor septice la Primărie. Lumea să înţeleagă că este în interesul dumnealor să se lege pentru că dacă vor fi controale, vor fi amendaţi şi este păcat să plătească amendă." 

La primăria din Gruiu, la 40 de kilometri de capitală, teama de amenzi a funcţionat. Marius are fosă septică de 14 ani şi abia acum a înregistrat-o la primărie. 

Marius: localnic: "În 2008, am făcut recepţia la casă şi sigur că nu erau alternative. Am două băi de serviciu şi, pur şi simplu, un rezervor în care se colectează şi o dată pe an fac o golire. Este scumpă golirea? Undeva la 400 de lei. Am vrut să intru în legalitate." 

Ion Samoilă, primarul din Gruiu: "Avem 2456 de cereri înregistrate şi mai avem 130, care nu sunt înregistrate.  Chiar vineri am stat până la orele 18:00. Oamenii s-au speriat de frica amenzilor şi a trebui ca să-şi intre în normal."

Tariful firmelor de vidanjare variază între 500 de lei în Timiş şi 600 de lei în Constanţa. Pentru o fosă septică la 40 de kilometri de Bucureşti, preţul creşte.

"Noi în mod normal, luăm 400 de lei. Să o trimit până acolo, aş mai lua încă 200 de lei", explică reprezentanții unei firme. 

Preţul unei fose septice diferă în funcţie de capacitate, între 6.000 de lei şi peste 10.000 de lei cu tot cu montaj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Românii cu fose septice, amenințați cu sancțiuni de 5.000 de lei. Primar: "Dacă vor fi controale, vor fi amendați"