Românii de peste hotare s-au întors acasă să taie porcul
Mai sunt două zile până în ajunul Crăciunului. Am fi tentaţi să credem că cel puţin porcul e demult tăiat şi cârnaţii deja afumaţi. Dar nu e chiar aşa. Sunt mulţi care abia acum ajung acasă, de peste hotare
Mai sunt două zile până în ajunul Crăciunului. Am fi tentaţi să credem că cel puţin porcul e demult tăiat şi cârnaţii deja afumaţi. Dar nu e chiar aşa. Sunt mulţi care abia acum ajung acasă, de peste hotare
Mai sunt doar două zile până în Ajunul Crăciunului. Iar pregătirile au intrat pe ultima sută de metri. Asta înseamnă că porcul e demult tăiat. În comuna Bixad, din Satu Mare, în gospodăria familiei Mare, porcul a mai stat la îngrăşat câteva zile.
Plecat de 15 ani în Italia, la lucru, Gigi se întoarce de fiecare dată special pentru sacrificarea porcului. Cu voie bună, cântec şi câte un păhărel cu tărie, tradiţia tăierii porcului e respectată cu sfinţenie.
Munca a început încă de la prima oră, cu sacrificarea animalului şi apoi cu pârjolitul şi curăţatul. Iar în timp ce în curte treaba mege ca unsă, în casă, Gigi mai înveseleşte din când în când gospodinele.
După un aşa recital lângă soba fierbinte, parcă şi împărţeala se face cu mai multă dărnicie.
În gospodăria din Ţara Oaşului, munca se încheie abia pe seară, după pomana porcului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰