Antena Meniu Search
x

Anchetă Observator. Românii mănâncă fructe şi legume toxice, pe care statul nu le controlează

Fructele periculoase de peste hotare ajung în România direct în pieţe sau în supermarketuri. Multe pot include substanţe toxice, pe care nimeni nu le controlează.

Vezi și

Fructele periculoase de peste hotare ajung în România direct în pieţe sau în supermarketuri. Multe pot include substanţe toxice, pe care nimeni nu le controlează. După ce produsele trec vama, în ţara noastră nu există nicio autoritate obligată să facă analize pentru tot ce intră pe piaţă. Controale s-ar face, spune Ministerul Agriculturii, dar aleatoriu.

Reporterii Observator au ajuns într-o piaţă aflată la doi paşi de centrul Capitalei. O zonă unde comercianţii vând en-gros. La lădiţă. Majoritatea cireşelor şi a căpşunelor vin din Turcia sau Grecia. Discuţiile au mers bine. Până când reporterii au cerut acte pentru calitatea produselor.

Apoi, jurnaliştii au ajuns la un depozit din Afumaţi. Plin de tiruri încărcate cu fructe şi legume. Comercianţii descarcă pe bandă rulantă.

Reporterii Observator au insistat, dar nu au primit nici factură, nici rezultatul vreunui test. Au mers apoi în laboratorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Cel mai mare centru de stat pentru expertizarea produselor din România. 

Testele se fac în baza unei liste care conţine substanţele interzise pentru tratarea fructelor şi legumelor, la nivel european. Doar că, numărul lor creşte continuu. Se inventează altele în fiecare zi. Şi, până a fi interzise, sunt permise. În acelaşi timp, greu de depistat. 

Mafia actelor cu care trec comercianţii vămile din România a fost demascată în emisiunea "În Premieră" în urmă cu câţiva ani. Filmarea a fost făcută chiar în Turcia, la unul dintre cei mai mari distribuitori de fructe şi legume.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi ale Eurostat, România importă milioane de tone de fructe şi legume anual. Cele mai multe vin din Turcia, Grecia, Italia, Spania, Germania şi Franţa.

Adrian Marinescu, medic boli infecţioase: "Trebuie să avem grijă. Toate fructele, mai ales cele din import, sunt tratate cu substanţe chimice."

O soluţie ar fi cumpărarea, exclusiv, a produselor româneşti. Doar că, în pieţe, sunt foarte greu de găsit. Iar comercianţii, de multe ori, nu ştiu ce vând. 

Cirese, capsune, struguri sau nectarine - sunt oferta cea mai variata a comerciantilor din piete. Toate de import. Pe etichete lipseste "Romania". Iar garantia unui produs importat lipsit de tratamentul cu substante toxice nu exista. Medicii fac cea mai simpla recomandare: spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma! Sau, consumati-le fara coaja! 

Cireşele retrase ieri, după o greşeală de eticchetare, din două hypermarketuri din România, au fost testate în laborator. Rezultatele arată că nu au fost tratate cu substanţe interzise.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Anchetă Observator. Românii mănâncă fructe şi legume toxice, pe care statul nu le controlează