Antena Meniu Search
x

Video Românii se feresc să consume apă de la robinet. Ce soluţie iau în calcul autorităţile pentru a-i face să se răzgândească

Europenii beau apă de la robinet, românii dau bani frumoşi pe apa îmbuteliată. Tocmai de aceea autorităţile se gândesc să implementeze o lege prin care să avem mai multă încredere în apa potabilă. Am putea primi în curând filtre gratuite pentru fiecare casă.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 27.04.2021, 21:32

Vezi și
  • Românii se feresc să consume apă de la robinet

Cu miros puternic de clor şi gust care de multe ori e neplăcut. Pentru mulţi aşa este apa de la robinet. 

''De obicei îmi cumpăr apă. Cea de la robinet mi se pare că are un gust ciudat.''

''Dacă este fiartă, atunci e ok. O folosesc dimineață, la cafea, în rest, mai mult de atât, nu! Mai mult o folosesc pe cea cumpărată ppentru că apa de la robinet are foarte mult calcar. Nu este tratată chiar foarte bine.'' 

Autorităţile vor să schimbe asta şi să-i facă pe români să deschidă mai des robinetul şi să nu mai caute apa din magazin. Fiecare locuinţă racordată la reţeaua publică ar putea primi un filtru gratuit de apă. 

Pe acelaşi subiect

Allen Coliban, iniţiator proiect: Aceste dispozitive să fie subvenţionate într-o măsură din bani publici.

Dar numai după ce o autoritate constată că apa de la robinet nu este în parametri normali. Cei nemulţumiţi de calitatea apei vor putea cere analize amănunţite şi dacă apa are impurităţi ori conţine substante improprii vor putea primi acel filtru.   

Allen Coliban, iniţiator proiect: Am propus Parlamentului spre dezbatere și adoptare o astfel de inițiativă care practic să fundamenteze un program de screening al calității apei, la nivel național. 

Calitatea apei de la robinet a fost pusă mereu la îndoială de consumatori, însă furnizorii susţin contrariul în orice zonă a ţării. 

Petrica Diaconu, companie furnizoare apa: Apă, la distribuție, trebuie clorinată. Poate la intrarea în rețea, acolo unde densitatea de clor e mai mare, ar mai ajută puțin aceste filtre să mai scadă din concentrație. 

Consumatorii se apăra şi acum cu filtre cumpărate ocazional. 

''Am filtru montat. Asta apropo nu de calitatea apei în sine, mă gândeam, ci apropo de calitatea conductelor.''

Cât costă preţul unui filtru pentru apă

Preţul unui filtru de apă porneşte de la câteva zeci de lei şi poate ajunge până la câteva mii de lei, în funcţie de cât este de performant. Mulţi şi-au cumpărat după ce au testat apa pe banii lor. Un test costă minim 250 de lei. Poate şi de aceea, în România oamenii au ajuns să bea de două ori mai multă apă îmbuteliată faţă de acum 10 ani. Peste o sută de litri pe cap de locuitor. Totuşi, trebuie să fim atenţi ce apă cumpărăm. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Pe această etichetă vom vedea un parametru extrem de important, se numește reziduu sec. Acest reziduu sec reprezintă cantitatea de minerale care rămân după ce un litru de apă a fost încălzit și rămâne acea grămăjoara de minerale. El trebuie să fie pentru copii sub 200 de mg pe litru, pentru omul sănătos, care lucrează la birou, în jur de 500 de mg pe litru. 

Proiectul privind calitatea apei potabile a fost depus la Senat. Ca să devină lege, trebuie să mai treacă de Camera Deputaţilor, for decizional. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Românii se feresc să consume apă de la robinet. Ce soluţie iau în calcul autorităţile pentru a-i face să se răzgândească