Antena Meniu Search
x

Video Românii, tot mai interesați de produsele eco: La ce trebuie să fim însă atenți atunci când le alegem

Cererea pentru produse ecologice a crescut cu până la 50%, în ultimii doi ani. Mulţi se îndreaptă către raftul bio, în speranţa că acolo sunt alimente sărace în calorii. Însă biologic nu înseamnă neapărat mai sănătos. De multe ori, descrierea nu reflectă conţinutul real şi, chiar şi atunci când sunt certificate, produsele pot avea mai multe calorii decât variantele lor neecologice. În avalanşa de reclame, esenţială rămâne vigilenţa, spun specialiştii.

de Ioana Matei

la 21.06.2022, 20:20

Vezi și

În ultimii doi ani, vânzările de produse bio au crescut între 30 şi 50%. Cele mai căutate sunt lactatele, urmate de fructe, legume şi alimente de bază precum făină, mălai sau ulei.

 La ce trebuie să fim însă atenți atunci când le alegem 

Roxana Vrabie - antreprenor: E și mai accesibil puţin. Ne ajută şi legislaţia pentru că e TVA-ul mai mic la alimentele bio. E 5%, faţă de 9%. Nu doar din alimentaţie luăm toxine, ci din tot ce ne atinge pielea. Şi atunci chiar şi la haine sunt certificări bio.

Nu doar interesul a explodat, ci şi oferta de pe piaţă. Produsele bio s-au extins de la câteva rafturi la raioane întregi. Ca să ajungă în magazine, procesul de certificare durează până la două luni, timp în care sunt verificate provenienţa ingredientelor, de la solul în care cresc şi până la metoda de procesare. Controalele se fac, ulterior, anual.

Pe acelaşi subiect

Liliana Ciobanu - director general Ecocert România: Bio, eco sau organic înseamnă acelaşi lucru. Nu se folosesc substanţe chimice de sinteză, există interdicţie totală a se folosi organisme modificate genetic şi, în procesele de fabricaţie, nu se trece printr-o etapă de ionizare. Trebuie să aibă minimum 95% ingrediente ecologice.

Produsele certificate primesc o siglă, care poate fi uşor reperată pe ambalaj.

Liliana Ciobanu - director general Ecocert România: Logo-ul european pentru produse ecologice au codul organismului de control care face certificarea şi originea materiei prime.

Provenienţa ecologică nu aduce şi garanţia unei diete echilibrate. Produsele bio pot avea ingrediente nocive precum zahărul, în cantităţi chiar mai mari decât în alimentele convenţionale.

Roxana Vrabie - antreprenor: Bio nu înseamnă neapărat mai sănătos, ci mai puţin toxic. Şi atunci nu este neapărat necesar să mănânci o dietă întreagă bio.

Nici aditivii sau conservanţii nu lipsesc de la raftul bio.

Ioana Matei - reporter Observator: E330 este, de exemplu, clasificarea pentru acidul citric, pe care îl găsim inclusiv în produsele bio. Acesta poate fi folosit dacă se respectă cantităţile impuse de Uniunea Europeană.

Aşa că regula de bază este să citim ingredientele de pe etichetă. Cu cât sunt mai puţine şi mai uşor de recunoscut, cu atât mai bine.

Horia Constantinescu - preşedintele ANPC: Produsele bio sunt, din păcate, un El Dorado al consumatorului pentru a se hrăni sănătos şi de acest lucru profită şi alţi operatori economici introducând, de exemplu, în numele propriu al produsului un cuvânt care să sugereze ideea că acela ar fi bio.

Autorităţile recomandă vigilenţă şi raportarea oricărui aliment care este fals promovat drept ecologic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Românii, tot mai interesați de produsele eco: La ce trebuie să fim însă atenți atunci când le alegem