ROMATSA nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român
ROMATSA nu a avut și nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice (MFP)
ROMATSA nu a avut și nici nu are nicio calitate în litigiul dintre Micula și statul român, se arată într-un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice (MFP)
"În data de 1 octombrie 2014, a fost adoptată Decizia Comisiei Europene nr. 6848/2014 de deschidere a procedurii de investigație în legătură cu punerea în executare a hotărârii arbitrale Micula/România. În cuprinsul acesteia, se menționează că punerea în executare a hotărârii arbitrale ar echivala cu acordarea unui ajutor de stat nou, incompatibil cu dreptul Uniunii Europene în materia ajutorului de stat", se arată în comunicat.
Potrivit MFP, în data de 30 martie 2015, a fost emisă Decizia Comisiei Europene nr. 2015/1470A privind ajutorul de stat SA.38517 (2014/C) (ex 2014/NN) pus în aplicare de România — Hotărârea arbitrală în cauza Micula/România din 11 decembrie 2013, care a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L232 din data de 4 septembrie 2015.
După pronunțarea hotărârii arbitrale, România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună că renunță la susținerea argumentelor sale din acțiunea în anulare a hotărârii arbitrale pronunțată în dosarul nr. ARB/05/20.
Conform art. 2 alin. (1) din dispozitivul acesteia, 'România nu plătește niciun ajutor incompatibil menționat la articolul 1 și recuperează toate ajutoarele incompatibile menționate la articolul 1 care au fost deja plătite oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor prin punerea în aplicare sau executarea parțială a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013, precum și orice ajutor plătit oricăreia dintre entitățile care alcătuiesc unitatea economică unică ce beneficiază de respectivul ajutor printr-o punere în aplicare ulterioară a hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013 care nu a fost adus la cunoștința Comisiei sau orice ajutor plătit după data adoptării prezentei decizii'.
România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a introdus în anul 2014 o acțiune în anularea hotărârii arbitrale din 11 decembrie 2013. Conform practicii ICSID (International Centre for Settlement of Investment Disputes), decizia asupra acțiunii în anulare va putea fi luată cel mai devreme către sfârșitul anului 2015 și primul trimestru al anului 2016.
În data de 9 septembrie 2015, societatea Eurocontrol (organizație internațională, care încasează, în numele unei persoane juridice din România — ROMATSA, sume pentru serviciile de navigație aeriană prestate transportatorilor aerieni în spațiul aerian al României) a precizat că a primit un act de executare silită de la un executor judecătoresc din Regatul Belgiei, prin care i se interzice să plătească vreo sumă către ROMATSA.
Ministerul Finanțelor Publice a transmis punctul de vedere al României, către executorul judecătoresc și către Curtea de Apel de la Bruxelles, precum și Ambasadei României din Regatul Belgiei și a demarat procedurile de contestare formelor de executare silită.
Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian — ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanțată de importanță națională, deține monopolul natural al serviciilor de trafic aerian și nu primește de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiții și dezvoltare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰