Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Săli de sport ultramoderne în sate aproape pustii, fără asfalt sau canalizare. Multe au lacătul pus, după investiţii uriaşe

Chiar dacă poate oamenii ar fi vrut mai degrabă drumuri asfaltate sau canalizare, prin sute de sate din ţară primarii au ales să ridice săli de sport cu bani de la stat. Iar costurile nu-s deloc mici. Pentru unele dintre ele au dat chiar şi zece milioane de lei. Cât de utile sunt aceste investiţii şi cine se bucură de ele? Echipa Observator a mers în Olt să afle răspunsuri la aceste întrebări. 

de Cristina Oprea

la 23.02.2022 , 22:20

Comuna Valea Mare e încă în ceaţă când ajungem să vedem sala minune, făcută cu 8 milioane de lei din banii statului. La primărie n-are nimeni timp de noi, aşa că mergem spre şcoală. Vopsită recent, dar cu toalete tot în curte. Rugăm un trecător să ne ghideze spre sala de sport. Omul nu ştie nici el prea multe: "N-am văzut-o! Nu or fi terminat-o".

O găsim pe un drum lăturalnic. Accesul se face peste un pârâu, pe un pod pe care mai bine îl treci la picior. Porţile sunt ferecate iar înăuntru, nici urmă de om. La nouă luni de la inaugurare, sala de sport de aici are cel mult rol decorativ. Iar despre când ar putea să fie dată şi în folosinţă, autorităţile nu se grăbesc să ne dea termene. 

Sala de sport, închisă de pompieri pentru lipsa hidranţilor

Vezi și

Sala a fost recepţionată, apoi închisă de pompieri. "Au fost constatate deficiențe la instalația de hidranți exteriori, respectiv la instalația de detectare, semnalizare și alertare în caz de incendiu, fiind respinsă cererea pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu", a transmis ISU Olt.

Pe acelaşi subiect

"Acum ei au modificat pompele astea şi au dat drumul la hidranţi. Presiune era pe hidrant, dar nu au fost de acord cei de la ISU", spune un localnic. "I-or da ei drumul. Dacă au făcut-o, trebuie să îi dea drumul", crede o femeie.

Situaţie similară în comuna Dobrun, cu 1.300 de locuitori

Pentru activitatea fizică a celor aproximativ 1300 de oameni din comuna Dobrun, statul a investit şi mai mult decât în Valea Mare. Sala de sport de aici a costat nouă milioane şi jumătate de lei. E mândria primarului. Sala are 180 de locuri, cu zece mai mult decât numărul de copii din şcoală. O realitate tot mai apăsătoare în judeţul aflat pe locul patru în ţară în topul celor mai îmbătrânite zone. Edilul se uită optimist spre viitor. "Investiţia de aici va funcţiona şi va fi folosită tot la fel de către tinerii din sat. Că vor fi probabil mai mulţi. Că se vor întoarce", susţine Aurel Bondrescu, primarul din Dobrun.

Sala are cabinete medicale, vestiare, teren multifuncţional şi sisteme moderne de iluminat şi încălzire. Nu prea are sportivi în schimb. "Dar numai sala a făcut-o? Câte n-a făcut ... ", oftează o femeie. Crede că tinerii s-ar întoarce "dacă s-o face ceva să lucreze". Dar fabrici nu mai există, iar tinerii plecaţi "lucrează în construcţii".

Comuna Dobrun nu e la prima investiţie făcută cu bani de la bugetul de stat. În 2007 a apărut aici prima sală de sport, care a costat 700 de mii de lei. Primarul zice că e de fapt altceva. "E de gimnastică. Asta este sală de gimnastică", spune Aurel Bondrescu.

Săli de sport, în zone unde nu are cine să le folosească

Pe harta investiţiilor cu bani de la stat vedem şi rezultatele: sunt sute de săli de sport în ţară. La capitolul şcoli sau cabinete medicale, nu ne putem lăuda cu tot atâtea. Deşi am cerut Companiei de investiţii explicaţii în legătură cu modul în care se alocă banii, până acum nu am primit un răspuns.

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Săli de sport ultramoderne în sate aproape pustii, fără asfalt sau canalizare. Multe au lacătul pus, după investiţii uriaşe