Video Samsari de maşini de lux, tun de milioane de euro. Vindeau autoturismele fără să plătească statului TVA
Samsarii de maşini de lux dau tun după tun! O singură grupare a păgubit bugetul cu 20 de milioane de euro. Indivizii aduceau autoturisme din Uniunea Europeană şi le vindeau fără să mai plătească taxa pe valoare adăugată. Sunt bani care, de obicei, nu mai sunt recuperaţi. Până când autorităţile realizează prejudiciul e prea târziu: firmele sunt deja închise.
Anchetatorii au făcut nu mai puţin de 60 de descinderi pentru a găsi maşinile de sute de mii de euro, într-un depozit din sectorul trei al Capitalei. Acestea fuseseră cumpărate recent, din mai multe state din Uniunea Europeană, fără plata TVA.
Claudiu Enache: "Au fost comercializate pe teritoriul Romaniei prin inbtermediul unor sicietati comerciale coordonate direct sau prin interspusi de aceste persoane care coordonau gruparile".
Schema infracţională nu este atât de complicată. Firmele care achiziţionau maşinile din străinătate le vindeau sub preţul pieţei, iar facturile nu includeau taxa pe valoare adăugată, aşa cum ar fi fost normal. Legal, societăţile comerciale ar fi trebuit să achite un TVA de 19 la sută. În plus, nici nu declarau toate veniturile obţinute. Samsarii de lux au acţionat în această manieră aproape 4 ani şi au produs un prejudiciu de aproape 20 de milioane de euro statului român.
Claudiu Enache: "Folosesc persoane interpuse care conduc aceste societati, deruleaya multe treanyactii iar la final nu mai depun actele fiscale".
Verificări amănunţite înainte de a cumpăra
Singura parte bună este că - de cele mai multe ori - cumpărătorii să nu aibă de suferit. Cel mult, poate fi chemat martor în proces. Tocmai de aceea, oricine doreşte să îşi cumpere o maşină de lux cu mult sub preţul pieţei, trebuie să facă o serie de verificări. În primul rând, să solicite documentul de achiziţie a autovehiculului, pentru a vedea dacă firma de la care cumpără are cod de înregistrare românesc. Iar dacă maşina a fost cumpărată cu TVA zero la sută, trebuie să se asigure că - pe factura de revânzare - să existe cota standard de 19 la sută.
În ultimele trei luni, cei de la ANAF au dat amenzi de peste 4 milioane de lei samsarilor care nu şi-au achitat obligaţiile către stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰