Șantierul Autostrăzii Transilvania, aproape abandonat. Ministerul Transporturilor ia în calcul rezilierea contractului
Probleme mari la construcţia Autostrăzii Transilvania! Pe un lot de 16 kilometri, aproape că nu se mai lucrează deloc. Constructorul este în insolvenţă, iar subcontractorii au plecat de pe şantier pentru că nu şi-au primit banii. Ministrul Transporturilor spune că ia în calcul rezilierea contractului.
- Lucrările pentru respectivul lot de autostradă au început în urmă cu patru ani
- Dacă situația nu se schimbă, se ia în considerare chiar și rezilierea contractului
- Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19
Lucrările pentru cei 16 kilometri de autostradă, între Cheţani şi Câmpia Turzii, au început în 2016 şi aveau ca termen de finalizare 16 luni. S-au scurs patru ani între timp, iar lucrările au avansat în ritm de melc.
Mircea Rotar, șef de santier: S-a ajuns la un progres de doar 40 la sută, mai sunt foarte multe de făcut, trebuie să luăm în considerare că vine și perioada de iarnă. În ultima perioadă au fost ceva întârzieri, este foarte adevărat.
Probleme au fost încă de la început pe acest tronson. La un an după ce a câştigat licitaţia, constructorul a intrat în insolvenţă. De ceva vreme nu mai are oameni pe şantier. Grav este că nu au fost plătiţi nici subcontractorii. Pentru că de luni bune nu şi-au mai primit banii, oamenii şi-au făcut bagajele şi au plecat.
Reziliera contractului, o ultimă soluție
În acest moment, lucrările sunt finalizate în proporție de numai o treime. Dacă lotul nu va fi gata în mai 2021, ministerul Transporturilor e hotărât să rezilieze contractul. Deocamdată autorităţile caută soluții pentru a plăti direct subcontractorilor peste 12 milioane de lei.
Lucian Bode, ministrul Transporturilor: Dacă vedem că lucrurile evoluează așa cum din păcate am văzut în ultimele săptămâni că evoluează pe Cheţani-Câmpia Turzii, soluția nu este alta decât rezilierea şi relicitarea acestui obiectiv.
Valoarea investiției se ridică la aproximativ 280 milioane de lei. La fel ca la toate marile proiecte de infrastructură, banii vin de la Bruxelles.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰