Video Șapte beri la 300 ml sau șase păhărele de tărie. Specialiștii ne sfătuiesc despre cât ar trebui să bem de Revelion
Se apropie petrecerile de Revelion şi pentru mulţi un chef reuşit trebuie stropit cu mult alcool. Dacă vreţi să beţi mai mult, barmanii ne recomandă câteva trucuri. Specialiştii ne avertizează însă că unele mituri din popor fac mai mult rău decât bine.
Bere, vin sau tărie, fiecare îşi alege băutura preferată pentru petrecerea de Revelion. Însă în funcţie de asta şi cantităţile pe care ar trebui să le consumăm, diferă. Pentru un bărbat de 80 kg, perfect sănătos, consumul de vin într-o seară ar trebui să se rezume la 5 pahare, adică la o cantitate de putin peste 800 ml. Dacă preferaţi tăria, atunci va trebui să vă opriţi la 6 pahare a câte 50 de ml fiecare. Iar dacă vreţi să consumaţi bere, ar trebui să nu depăşiţi 7 beri a câte 300 ml fiecare.
Sunt şi câteva trucuri astfel încât să bei dar să te ameţeşti mai greu.
Dumitru Ciomaga, barman: Dacă avem o seară de băut ar trebui să mâncăm foarte bine înainte deoarece alcoolul. Se dizolvă mai greu. Indicaţia mea ar fi, la fiecare pahar de băutură să bem un pahar cu apă. Somn bineînteles. Să fim odihniți. Asta contează foarte mult. Este foarte importantă deoarece dacă nu ești odihnit ficatul trebuie să mai filtreze și băutură, pe lângă oboseală.
Trecător: Mâncam bine înainte. Nu te imbeţi aşa repede.
- Un tată care credea că are o simplă mahmureală, diagnosticat cu o tumoare pe creier de mărimea unei mandarine:...
- O ''mică'' atenţie poliţistului, după ce l-a prins băut. Un şofer a vrut să dea 800 de euro şpagă, ca să nu...
- Secretele nutriţioniştilor ca să nu ajungem de Crăciun la Urgenţe. Cum mâncăm ca să nu ne pice greu nici la...
În plus, alcoolul ar trebui consumat lent, astfel încât să nu daţi un şoc organismului. Ar fi bine să vă rezumaţi la un singur fel de băutură şi să nu beţi shot-uri.
Dumitru Ciomaga, barman: Dacă bem o cantitate de alcool mare într-un timp scurt este si normal să ajungem într-o stare de ebrietate mai mare, mai repede.
Medicii recomandă inclusiv administrarea unor vitamine.
Radu Ţincu, medic toxicolog: Putem să administrăm şi anumite vitamine din grupul B-urilor pt că ele sunt cofactor pentru metamobizarea alcoolului.
Nu toate miturile din popor sunt adevărate
Dumitru Ciomaga, barman: Înainte de a merge la petrecere se ia o lingură de ulei pe stomacul gol. Se zice că uleiul ţine alcoolul şi nu se absoarbe.
Trecător: Asta cu uleiul se face ca o pojghiţă pe stomac şi se asimilează mai greu dar în cele din urmă va fi mult mai rău după ce va trece tot alcoolul în sânge.
Radu Ţincu, medic toxicolog: Gândiţi-vă că o linguriţă de ulei nu poate tapeta mucoasa tubului digestiv, deci este doar un mit.
Dumitru Ciomaga, barman: Mai este şi varianta cu o aspirină înainte, una după. A doua zi să ratăm starea de greaţă.
Soluţii pentru mahmureala de a doua zi
Dumitru Ciomaga, barman: Multă apă şi odihnă. Plus mâncare, pentru că sigur o să-ţi ceară organismul după o seară de băutură.
În ciuda tuturor regulilor, cantitatea de alcool pe care o putem consuma, fără să ne îmbătăm, diferă în funcţie de toleranţa fiecăruia.
Radu Ţincu, medic toxicolog: Am văzut oameni care au ajuns în comă alcoolică de la 2-3 pahare de whiskey şi au necesitat spitalizare şi sunt persoane care pot consuma o sticlă întreagă şi nu păţesc absolut nimic.
Echilibrul rămâne totuşi cheia succesului la petreceri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰