Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 10 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Haralambie

Sâmbătă, 10 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Haralambie, un sfânt cu care suntem mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 15:40

Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie
Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie - doxologia.ro
  • Sfântul Haralambie este prăznuit pe 10 februarie.

Sfântul Haralambie a fost un episcop care a trăit în Cetatea Magneziei, într-o zonă din Asia Mică ce aparţine astăzi de Turcia. Sfântul Haralambie a trăit în perioada împăratului Septimiu Sever.

Conform crestinortodox.ro, Sfântul Haralambie a fost supus la numeroase chinuri, spre sfârşitul vieţii, pe motiv că nu se lepăda de credinţa Hristos. 

Există informaţii conform cărora, în timpul torturilor la care era supus Sfântul Haralambie, mâinile guvernatorului Lucian au rămas lipite de trupul sfântului. S-au desprins abia după ce Sfântul Haralambie s-a rugat lui Hristos.

Acela ar fi fost momentul în care cei care îl torturau pe Sfântul Haralambie s-au convertit la creştinism.

Pe acelaşi subiect

Ultima dorinţă a Sfântului Haralambie, înainte de a muri

Pentru Sfântul Haralambie au urmat alte numeroase chinuri. I-a fost înfipt un piron de fier în trup, i-a fost arsă faţa şi i-a fost jupuită pielea, dar s-a vindecat în chip miraculos, prin darul lui Dumnezeu.

A înfăptuit numeroase minuni, astfel încât chiar şi Galina, fiica împăratului Sever, s-a convertit la creştinism. 

În cele din urmă, Sfântul Haralambie a fost condamnat la moarte prin tăierea capului. Sfântul Haralambie a murit înainte de a fi executat, însă, înainte de a muri i-a cerut lui Dumnezeu să aibă grijă ca locul în care îi sunt depuse moaştele să nu sufere niciodată de foame şi de boli.

Sursa amintită precizează că Dumnezeu i-a promis îndeplinirea dorinţei şi s-a ridicat la cer alături de sufletul martirului Haralambie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 10 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Haralambie