Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare 27 iulie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Pantelimon

Sâmbătă, 27 iulie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Pantelimon, sfânt cu care oamenii sunt, în general, mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 26.07.2024 , 12:41

Sfântul Mucenic Pantelimon este prăznuit pe 27 iulie
Sfântul Mucenic Pantelimon este prăznuit pe 27 iulie - crestinortodox.ro

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este prăznuit pe 27 iulie. Sfântul Mucenic Pantelimon s-a născut în 284 în Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naştere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel în toate puternic ca un leu", un nume păgân, căci tatăl său împărtăşea credinţa în zei. 

Însă, conform crestinortodox.ro, Evula, mama sa, era creştină. Aceasta moare la puţini ani de la naşterea lui Pantoleon. La îndemnul tatălui său termină Şcoala de Medicină din Nicomidia, iar ucenicia o va face cu renumitul medic Eufrosin.

Află de la preotul Ermolae că Hristos este singurul doctor adevărat. După ce ridică din moarte un copil care fusese muşcat de o năpârcă, prin chemarea lui Hristos, cere să fie botezat. După ce primeşte botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă "cel cu totul milostiv".

Articolul continuă după reclamă

Conform sursei amintite, Sfântul Pantelimon ajunge după puţină vreme la o cunoaştere desăvârşită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care îi remarcase calităţile, intenţiona să îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunţe la credinţa creştină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din trupul său. 

Pe acelaşi subiect

Menţionăm că Sfântul Pantelimon a suferit mult pentru că nu a renunţat la credinţa în Hristos. A fost numit trădător pentru că l-a sfidat pe zeul medicinei, Asklepios, a fost bătut, aruncat într-un cazan cu plumb topit şi ars cu făclii. Însă din toate aceste chinuri a ieşit nevătămat. 

Înainte de a primi moartea prin tăierea capului cu sabia, s-a rugat şi s-a auzit un glas din ceruri: "Slujitor credincios, dorinţa ta va fi acum împlinită, porţile cerului îţi sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de acum înainte adăpost deznădăjduiţilor, ajutor celor încercaţi, doctor bolnavilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon", aceasta însemnând "prea milostiv".

Din 303, anul morţii sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale şi asezăminte poartă numele său.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare 27 iulie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Pantelimon