Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sărbătoare cu cruce roșie pe 7 ianuarie. Ce reprezintă Soborul Sf. Ioan Botezătorul

Pe data de 7 ianuarie, în fiecare an, este prăznuit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Pe mama sa o chema Elisabeta și era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Zaharia nu a dat crezare acestor vorbe, așa că a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

de Redactia Observator

la 06.01.2023 , 16:30

Sărbătoare cu cruce roșie pe 7 ianuarie. Ce reprezintă Soborul Sf. Ioan Botezătorul Sărbătoare cu cruce roșie pe 7 ianuarie. Ce reprezintă Soborul Sf. Ioan Botezătorul - Shutterstock

Zaharia era preot al Legii Vechi, din neamul lui Abia, iar soția lui, Elisabeta, era din neamul lui Aaron. Aceștia erau rude cu Sfinții Părinti Ioachim și Ana. Arhanghelul Gavriil i-a spus lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu, că va avea un fiu și că-l va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru și astfel a rămas mut până când fiul său a primit numele de Ioan. Prorocul Maleahi l-a vestit pe Ioan drept "Îngerul Domnului". El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament.

Soborul Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare mare pe 7 ianuarie

Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit, în fiecare an, pe data de 7 ianuarie. În această zi este mare sărbătoare, fiind cruce roșie. Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”. Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor. Din tradiție populară se spune că Sf. Ioan ține ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații. Ziua de 7 ianuarie este zi de bucurie și se spune că cine stă trist de Sf. Ioan, așa va fi tot anul.

Articolul continuă după reclamă

Ce semnificație are această zi

Pe acelaşi subiect

Ziua de 7 ianuarie este foarte importantă pentru creștinii ortodocși. Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea să pregătească poporul pentru primirea lui Mesia. Evanghelistul Luca notează data la care Ioan Botezătorul a început să predice: "In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, in zilele arhiereilor Anna si Caiafa, a fost cuvantul lui Dumnezeu catre Ioan, fiul lui Zaharia, in pustie" (Luca 3, 1-2).

Care sunt obiceiurile de Sf. Ioan Botezătorul

Unele persoane își serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animale sălbatice. Există obiceiul numit „Iordănitul femeilor”, care înseamnă o petrecere a femeilor. Adică, femeile se adună la o gazdă, unde aduc alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc”.

Iordăneala” este un alt obicei de Sf. Ioan. Mai mulți tineri care au luat de la preot agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de 7 ianuarie la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese. Oamenii „iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani.

În dimineața zilei de 7 ianuarie, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în decursul anului. Conform tradiției populare, după Sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Sărbătoare cu cruce roșie pe 7 ianuarie. Ce reprezintă Soborul Sf. Ioan Botezătorul