Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari decât la ei

Un vis românesc s-a născut la capătul lumii. E visul a sute de mii de străini care vor să muncească în România. Anul acesta le deschidem larg porţile, pentru că avem nevoie de ei. Cu muncitori din Asia ar trebui să construim sute de kilometri de autostrăzi şi clădiri, prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Înainte ca ei să ajungă aici, o echipă Observator a mers pe urmele lor în Sri Lanka. Cum se vede ţara noastră de pe partea cealaltă a globului, vedeţi de azi în seria Străini în visul românesc. 

de Redactia Observator

la 02.05.2022, 09:31

Vezi și

E dimineață în Colombo. În faţa unei agenţii de recrutare, e deja coadă. Aşa e în fiecare zi. Zeci de srilankezi care visează la România se înghesuie de la prima oră să vadă dacă azi au noroc să găsească un loc de muncă disponibil.

Chandran Veeramuthu, manager agenţie de recrutare: Caută un viitor mai bun și aleg România ca fiind cea mai bună destinație.

Suntem la capătul lumii. În Sri Lanka. Şi totuşi, ceva se simte ca acasă. Un ceas e pus mereu pe ora României. În ziare, ţara noastră e descrisă cu litere de-o şchioapă. De la aproape 7.000 de kilometri, din mijlocul Oceanului Indian, România se vede ca un paradis, cu salarii şi de zece ori mai mari. 

România are nevoie de forță de muncă

Pe acelaşi subiect

De acasă, angajatorii văd Asia ca pe o uriaşă pepinieră de angajaţi. Cu milioane de români plecaţi în Vest, am rămas cu un gol uriaş pe piaţa muncii, aşa că de câţiva ani aducem din Est oameni care să ne construiască oraşele, să ne crească animalele, chiar să ne sape mormintele. 

Aproape că nu mai există domeniu în care să nu fie nevoie de angajaţi. Anul acesta, mai mult decât oricând, pentru că România s-a angajat în cel mai mare proiect de dezvoltare de după Revoluţie. Ar trebui să construim sute de kilometri de autostrăzi şi sute de şcoli, să reabilităm mii de clădiri şi zeci de spitale. Banii, aproape 30 de miliarde de euro, vin de Bruxelles. Forţa de muncă - din afara Uniunii. 

Victor Chiujdea, ambasadorul României în Sri Lanka: Vor fi foarte multe proiecte investiții în cadrul PNRR care deja a fost aprobat de către CE și o să înceapă proiecte mari de infrastructură atât în domeniul transporturilor, cât si energetic și social... Și e nevoie de forţă de muncă. 

România va acorda anul acesta 100 de mii de vize de lucru pentru străini

Aşa că periodic, firmele de recrutare de la noi străbat Asia ca să-i găsească pe cei mai buni. În Sri Lanka se caută de toate: vânzători, contabili, ingineri, meseriași croitorese, îngrijitoare, pescari și asistente medicale.

Melania Pop, manager agenţie de recrutare: Am găsit muncitori foarte buni, în special în construcții am căutat, în HORECA am găsit foarte buni, până la chef, sous chef, am găsit și pe partea de ingineri, am avut nevoie de ingineri în construcţii.

Victor Chiujdea, ambasadorul României în Sri Lanka: De la an la an au crescut, începând de la câteva sute pe an, până la ordinul miilor. Și salariile sunt salarii bune, atrăgătoare la noi în țară. Un muncitor necalificat pleacă de la mai mult de 400 de dolari pe lună. Sunt locuri de muncă care sunt si plătite si cu 1.000 de dolari pe lună.

Se stă la coadă în Sri Lanka pentru un loc de muncă în România

Atât de mare e concurenţa pentru o viză de lucru la noi, încât la ambasada României din Colombo a fost nevoie de ofițeri ai armatei pentru ca srilankezii să nu se certe între ei. Azi, lupta se dă doar în bucătărie. 

Sam are 43 de ani și a lucrat deja în restaurante din Maldive și Malaysia. Două zile la rând a mers 8 ore dus-întors cu trenul, din satul lui până în Colombo, ca să dea proba pentru un post sub experiența lui, de ajutor de bucătar în ţara noastră. Cu banii câștigați în străinătate și-a crescut cei doi copii. De România a auzit de la prietenii care lucrează deja în bucătăriile de la noi.

Sam, bucător: Mi-a spus că e o țară bună. Oameni drăguți, nu agresivi, te învață cu drag... 

Muncitorii srilankezi par angajaţii ideali

Nu se plâng și mai ales sunt obișnuiți cu munca grea. În ţara lor, săptămâna de lucru e de 60 de ore și se muncește 6 zile din 7. 

Melania Pop, manager agenţie de recrutare: Muncitorul asiatic e loial și e prezent, disponibil la ore de muncă prelungite, vine în România să facă bani și asta îl bucură, pe termen lung.

E doar începutul unui fenomen care va transforma nu doar piaţa muncii de la noi, ci şi societatea. Vedeţi cum, data viitoare, la Observator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » EXCLUSIV. Poveștile srilankezilor care se luptă să se angajeze în România. Muncesc pe salarii de 10 ori mai mari decât la ei