Antena Meniu Search
x

Video Satul misterios din România în care trăiesc 180 de suflete. Aşezarea "mândră", construită de urmaşii cehilor trimişi aici pe vremea Imperiului Austro-Ungar

A fost Săptămâna Patimilor pentru credincioşii catolici, iar în comunităţi unite de credinţă, sfintele liturghii au fost hrană pentru suflet. În Eibenthal, satul de cehi ascuns în Banatul Montan, sărbătorile înseamnă, pe lângă rugăciune, linişte şi post, respectarea cu sfinţenie a tradiţiilor care ţin unită comunitatea. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 08.04.2023, 21:40

Vezi și

Ca să ajungem în micul sat din Banatul Montan urcăm pe un drum ce şerpuieşte prin munţi, într-un peisaj idilic. Adie aer proaspăt de primăvară. Doar către vârf găsim ici colo câte un petic de zăpadă. În curând ajungem la biserică - cea mai mare şi semeaţă dintre cele construite în satele de cehi de aici. Catolică, de o frumuseţe aparte şi impunătoare prin stilul gotic, în biserica ridicată la 1912 s-a adunat astăzi întreaga suflare din Eibenthal.

În 200 de ani, în Eibenthal s-au schimbat multe, dar nu şi felul în care oamenii îşi petrec sfintele sărbători. După liturghie, pe uliţele satului pornesc în cântec şi mare zarvă copiii locului. Se pleacă în cârâit, spun ei, bucuroşi de însemnătatea datinii prin care se anunţă că Mântuitorul se va ridica deasupra morţii.

180 de suflete trăiesc în munţii de deasupra Dunării

180 de suflete trăiesc în munţii de deasupra Dunării. Sunt urmaşii cehilor trimişi în ţara noastră pe vremea Imperiului Austro-Ungar, ca să populeze şi să păzească graniţele. Au mers pe jos din Cehia până la Viena, apoi cu pluta până la Moldova Nouă. Şi, din nou la pas până în locul unde şi-au ridicat o aşezare mândră.

Pe acelaşi subiect

Tiberiu Pspisil, reprezentant pensiune: Este interesant că strămoşii noştri deşi au venit săraci sau au venit în pădure, şi-au pus ca scop să aibă o biserică. Şi a fost importantă biserica atât pentru strămoşii noştri, acum 200 de ani, cât şi astăzi, pentru noi. Este locul care ne uneşte pe toţi.

Tiberiu a deschis alături de fratele său o pensiune şi un restaurant cu specific cehesc. Turiştii vin, atraşi de frumuseţea locurilor.

Tiberiu Pspisil, reprezentant pensiune: Avem Trescovăţu, Stânca Cioaca Borii, Cucuiov, avem 4, 5 obiective importante în jurul satului Eibenthal. În fiecare zi se poate vedea altceva. Aşteptăm oamenii cu mâncare tradiţională cehească.

Cei mai mulţi turişti vin din Cehia

Tanti Maria iese la poartă doar de dragul de a schimba o vorbă cu cei care trec prin sat. Are o fiică stabilită în Cehia care o cheamă acolo, dar nu îşi poate lăsa casa. 

Maria, localnică: Aici e casa, aici e traiul. 

Reporter: Chiar dacă ştiţi limba, aţi putea să mergeţi acolo…

Maria, localnică: Da. Dar nu vreau eu. Mai bine stau acasă cu găinile, cu pisici, cu câini. 

Reporter: Dar vă vin vara turişti?

Maria, localnică: Din ce în ce mai mulţi! Mai ales din Cehia.

Iri, turist din Cehia: Pentru sărbătorile de Paşte. Cu familia. Cu soţia mea şi fiica. 

Reporter: Care este planul pentru vacanţă, ce o să faceţi?

Iri, turist din Cehia: Vrem să vedem satul, muntele şi să ne simţim bine.

Spre Eibenthal se ajunge din clisura Dunării, pe drumul care leagă Dubova de Sviniţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Satul misterios din România în care trăiesc 180 de suflete. Aşezarea "mândră", construită de urmaşii cehilor trimişi aici pe vremea Imperiului Austro-Ungar